Predstavnici jedinica lokalne samouprave upoznati s projektom METMONIC

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Temeljem zamolbe Državnog hidrometeorološkog zavoda za podršku i suradnju u realizaciji projekta „Modernizacija meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj – METMONIC“, u prostorijama Županijske uprave u četvrtak 25. siječnja zamjenik župana Darko Sobota održao je sastanak s predstavnicima Zavoda i jedinica lokalne samouprave.

U ime Zavoda o koristima modernizacije motriteljske mreže govorili su voditeljica projekta Nataša Strelec Mahović te Zvonimir Jakopović i Stjepan Ivatek-Šahdan, koji su naglasili kako su započeli s provedbom projekta u listopadu prošle godine, vrijedan je gotovo 433 milijuna kuna, a većinom se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Na razini države predviđena je uspostava 34 glavne, 139 klimatoloških te 264 kišomjerne postaje, kao i šest meteoroloških radara, dvije visinske postaje te pet meteorološko-oceanografskih plutača.

Osnovni cilj projekta je osigurati sljedive, reprezentativne, visokokvalitetne, pouzdane i pravovremene podatke o stanju atmosfere i mora na čitavom području Republike Hrvatske koji su neophodni za praćenje vremena i klime te za ostvarivanje meteorološke podrške procesima prilagodbe na klimatske promjene.“istaknula je voditeljica projekta Strelec Mahović.

Zamjenik Sobota zahvalio je općinskim načelnicima i drugim predstavnicima jedinica lokalne samouprave na „dolasku i interesu za unapređenje i modernizaciju sustava upravljanja i mjerenja meteoroloških podataka, koji će osigurati redovito i kvalitetno praćenje vremenskih prilika, a slijedom toga i bolje razumijevanje klimatskih promjena i njihovog utjecaja“.

Predstavnici jedinica lokalne samouprave zamoljeni su da osiguraju zemljište u svom vlasništvu ili predlože zemljište u državnom vlasništvu za postavljanje automatskih meteoroloških postaja, pri čemu neće imati dodatnih troškova vezanih za postavljanje i korištenje postaja. Iz Zavoda su poručili kako je važno da na zemljištu na kojemu bi se nalazile postaje nema visokih prepreka koje bi utjecale na strujanje zraka ili ometale mjerenja, a ono mora biti usklađeno s prostornim planovima, na ravnom terenu te imati omogućen priključak na električnu energiju. Također je predstavljena planirana raspodjela postaja na području Županija, njihove dimenzije i druge značajke, a raspisivanje natječaja javne nabave za građevinske radove očekuje se u svibnju ove godine.

Sudionici sastanka projekt su ocijenili iznimno korisnim, a dobivene podatke moći će koristiti za vlastite potrebe, primjerice u gospodarstvu i poljoprivredi, te će se moći nadograđivati u skladu sa zahtjevima.

Služba ureda župana