U vinogradima Podravine i Prigorja proslavljeno Vincekovo

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U vinogradima diljem Podravine i Prigorja prošlog je vikenda proslavljeno Vincekovo, odnosno blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinara i vinogradara koji su po prvi put ove godine tradicionalno pohodili svoje vinograde. Početak je to i godišnjeg vegetativnog ciklusa vinove loze, a na ceremonijama povodom Vincekova vinogradari su poželjeli da nova vinogradarska godina bude rodna i uspješna.

Župan Darko Koren prisustvovao je proslavi Vincekova po Križevačkim štatutima u Greberancu, koju su organizirali Udruga vinogradara i vinara „Bilikum“, Turistička zajednica grada Križevaca i Vinska cesta Križevci-Kalnik-Orehovec. Ceremoniju blagoslova trsa po Križevačkim štatutima predvodio je Zoran Homen, a svaki je vinogradar odrezao tri rozgve s tri pupa koje su potom stavili u pehar s vodom kraj prozora, što će kroz izvjesno vrijeme pokazati hoće li godina biti rodna i plodna. Župan je pohvalio doprinos križevačkih vinogradara i vinara kvaliteti županijske vinske ponude, a ceremoniji je prisustvovao i križevački gradonačelnik Mario Rajn.

Zamjenik župana Darko Sobota podržao je obilježavanje Vincekova na brijegu Popov putec u Novigradu Podravskom, u vinogradu Ivana Grahovca. Uz pjesmu i domaću gastronomsku ponudu, prikazano je krštenje trsova i prva rezidba, a zamjenik Sobota tom je prilikom istaknuo važnost Vincekova kao jedne od manifestacija koja spaja tradiciju i turizam te je pohvalio napore i trud organizatora, Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije te Udruge vinogradara, vinara i voćara Komarna 2001 Novigrad Podravski.

Služba ureda župana

Izvori fotografija: epodravina.hr, krizevci.hr