Zamjenik Ljubić sastao se s ravnateljem Muzeja grada Koprivnice Robertom Čiminom

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Kako bi razgovarali o suradnji Koprivničko-križevačke županije i Muzeja grada Koprivnice, kao i planovima i programu za 2018. godinu, zamjenik župana Ratimir Ljubić u petak, 19. siječnja održao je sastanak s ravnateljem Muzeja Robertom Čiminom i suradnicima.

Ravnatelj Čimin najavio je kako Galerija naivne umjetnosti Hlebine, koja djeluje u okviru Muzeja, slavi 50. obljetnicu, a tim će se povodom cijele godine odvijati bogat i sadržajan program. Centralni dio proslave održat će se 12. svibnja kada će biti organiziran znanstveni skup i predstavljanje javnosti dosad nepoznate zbirke obitelji Generalić. Osim obljetnice u Hlebinama, Muzej ove godine priprema realizaciju 22 izložbe, gdje vrijedi spomenuti onu Zvonka Sigetića, izložbu crteža i grafika Miške Kovačića te klasičnu godišnju izložbu, dok je početkom sljedeće školske godinu u planu izložba „Školstvo u Koprivnici“, koja je u organizacijskom smislu možda i najzahtjevnija, budući da je uključeno mnogo suradnika. Također, ravnatelj je dodao kako nastavljaju i s provedbom drugih aktivnosti, poput ljetnog kampa KUL Hlebine koji djeci omogućava upoznavanje s tradicijskom kulturom i naivnom umjetnošću, ETNOFESTivala koje je prvi put održan prošle godine i svojim je spojem glazbe, etnografije i filma privukao brojne posjetitelje te programa Malci muzealci, koji na kreativan način djecu upoznaje s muzejskom djelatnošću. Novost u programu je HINT – rezidencijalni boravak suvremenog umjetnika Stipana Tadića u Hlebinama, gdje će se u suradnji s članovima Hlebinske škole navine umjetnosti okušati u slikanju na staklu te održati izložbu nastalih radova.

U planu je i objava Vodiča kroz naivu, jedinstvene višejezične monografije, koji bi se sastojao od dva dijela – vodiča kroz muzejsku Zbirku naivne umjetnosti i predstavljanja okolnih atelijera. Ujedno je najavljena i Noć muzeja, u čije se obilježavanje koprivnički Muzej uključio jedanaestu godinu zaredom, uz temu „Muzeji i sport: brže, više, jače“. U petak, 26. siječnja s početkom u 18 sati u Muzeju će biti predstavljena izložba „Rukometašice zlatnog sjaja“, dok će se u Galeriji Koprivnica, uz izložbu „Čudesni svijet nadnaravnih bića“, održati radionica „Vilinske igre – brže, jače, bolje“, nakon čega je na rasporedu proglašenje najboljih radova pristiglih na poziv za prikupljanje usmene predaje. U Galeriji Hlebine bit će postavljena izložba “Nepoznato o poznatom – nove donacije u Zbirku naivne umjetnosti”, s naglaskom na donacije iz kolekcija Neimarević i Makanec, a kompletan program može se pogledati OVDJE.

Zamjenik Ljubić pohvalio je napore i trud djelatnika Muzeja na razvoju kulturne scene, a posebno u dijelu navine umjetnosti, uz koju su vezani i brojni projekti Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije. Poželjevši im mnogo uspjeha i ostvarenih planova u 2018. godini, poručio je kako će im Županija i nadalje pružati podršku, kako u financijskom, tako i u svakom drugom smislu.

Služba ureda župana