U Županijskoj upravi održana prva ovogodišnja konferencija za medije

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Kako bi im zahvalili na dobroj suradnji u protekloj godini, župan Darko Koren, zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar te pročelnici županijskih upravnih tijela u četvrtak, 18. siječnja održali su prvu ovogodišnju konferenciju za medije te prigodni domjenak.

Župan je kazao kako se u 2018. godini nada još boljoj suradnji s predstavnicima medija, na obostrano zadovoljstvo, te im je poželio mnogo sreće, zdravlja te poslovnog i osobnog uspjeha. Zatim se osvrnuo na aktualnosti u radu Županijske uprave, počevši sa sektorom obrazovanja.

Naš osnovni cilj je nastavak svih aktivnosti vezanih uz podizanje obrazovnog standarda na području Županije. Neki su projekti realizirani, neki se približavaju kraju, a jedan od njih je dogradnja knjižnice i zbornice te rekonstrukcija kotlovnice i nadogradnja kata u Osnovnoj školi Molve. U tijeku je opremanje knjižnice, gdje surađujemo s Općinom Molve kojoj se ovom prilikom zahvaljujemo, a investicija je ukupno vrijedna preko milijuna kuna, od čega smo 750 tisuća dobili od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, iz Programa podrške regionalnom razvoju.“, istaknuo je župan.

U ovoj godini planira se nastaviti i projektima energetske obnove, a kako je pojasnio župan, to je trenutno jedini model kroz koji se može ulagati u školske objekte iz sredstava EU fondova, obzirom na to da se još uvijek ne zna status i strategija javno-privatnog partnerstva u Vladi RH, u ministarstvima postoji samo djelomično financiranje iz izvornih prihoda, a županijski proračuni zbog svojih ograničenja ne omogućavaju velike investicije.

Unatoč proračunskim ograničenjima, u prethodnom smo razdoblju uspjeli realizirati projekte izgradnje i rekonstrukcije školskih objekata u Sokolovcu, Peterancu i Svetom Petru Orehovcu“ dodao je župan, kazavši: „Projektima energetske obnove osnovnih škola u Drnju i Virju postići će se ušteda energije za oko 70%, a sljedeći je korak raspisivanje natječaja za odabir izvođača radova, koji bi trebali započeti za dva do tri mjeseca. U Drnju je ukupna investicija vrijedna 2,8 milijuna kuna, u Virju 5,9 milijuna, a Europski fond za regionalni razvoju svaku sufinancira u iznosu od 60%.“

Kada je riječ o aktualnim događanjima u sektoru zdravstva, župan se osvrnuo na nastavak provođenja specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u ambulantama u Križevcima i Đurđevcu, što je jedna od najvažnijih aktivnosti unutar programa zdravstva Koprivničko-križevačke županije kojom se osigurava bolja dostupnost specijalističkih pregleda.

Ovaj model omogućava građanima da ne moraju za svaki pregled dolaziti u Koprivnicu, ne moraju trošiti vrijeme i novac, a ujedno su smanjene liste čekanja. Od 2014. do 2017. godine uložili smo 1,1 milijun kuna, a obavljeno je preko 14 tisuća specijalističkih pregleda. Za djelovanje sedam ambulanti u ovoj smo godini u našem proračunu osigurali 370 tisuća kuna.“, pojasnio je župan.

Županija nastavlja i s Programom pomoć u kući starijim osobama, u koji je od 2009. godine uloženo gotovo sedam milijuna kuna, uz 4,2 milijuna koje je uložilo 20 općina i gradovi Križevci i Đurđevac.

Program u značajnoj mjeri odgovara na potrebe starijih osoba, prvenstveno u smislu sprečavanja njihove socijalne izoliranosti i pomoći u svakodnevnim životnim aktivnostima, dokazao je svoju opravdanost kao odgovarajući model izvaninstitucionalne skrbi za starije osobe, a dodana je vrijednost poticanje zapošljavanja. U proračunu smo za 2018. godinu osigurali 1,3 milijuna kuna, prošle je godine bilo 400 korisnika, a zaposlene su 23 gerontodomaćice.“, kazao je župan.

Također su najavljene i aktivnosti iz sektora gospodarstva, i to prezentacija kreditnih programa Hrvatske banke za obnovu i razvitak namijenjenih kreditiranju EU projekata jedinica lokalne samouprave, koja će se održati 23. siječnja s počekom u 10 sati u prostorijama Županijske uprave, te sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda, općinskim načelnicima, direktorima komunalnih poduzeća i saborskim zastupnicima koji će se održati u srijedu, 24. siječnja u prostorijama Županijske uprave, na temu investicija u vodnokomunalnu infrastrukturu.

Zahvale medijima na dosadašnjoj suradnji uputili su i zamjenici župana, kao i predsjednik Pintar, koji im je ujedno zahvalio na korektnom praćenju rada Županijske skupštine te poželio svako dobro u novoj godini.

Služba ureda župana