Državna „Nagrada Ivan Filipović“ dodijeljena profesoru Jerku Barišiću

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Profesor Jerko Barišić, umirovljeni školski knjižničar i učitelj hrvatskoga jezika Osnovne škole „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno, dobitnik je najvišega državnoga priznanja djelatnicima u odgoju i obrazovanju – „Nagrade Ivan Filipović“, za 2016. godinu. Nagrada mu je dodijeljena 27. prosinca 2017. u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u Zagrebu, a dodijelile su je ministrica dr. sc. Blaženka Divjak i dr. sc. Vesna Bedeković, predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga Sabora koja je ujedno i predsjednica Odbora za dodjelu Nagrade.

U uvodnome govoru ministrica Divjak naglasila je kako je ovo najprestižnija nagrada u području odgoja i obrazovanja te da „samo izvrsnost može probuditi Hrvatsku iz letargije“. Vesna Bedeković podsjetila je sve okupljene na „oca hrvatskih učitelja“ Ivana Filipovića (1823.-1895.) po kojemu nagrada nosi ime te naglasila kako ovo nije samo osobna nagrada laureatima, već je to ujedno i promocija učiteljskoga poziva u hrvatskome društvu, na čemu je posebno zahvalila nagrađenima.

Ova nagrada koju dodjeljuje Republika Hrvatska, a priprema Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dodjeljuje se za rad i rezultate u pet kategorija: predškolskom odgoju, osnovnom, srednjem i visokom školstvu te znanstvenom i stručnom radu. Ove godine dodijeljene su dvije nagrade za  životno djelo te 13 godišnjih nagrada, među kojima je i nagrada profesoru Barišiću.

Prof. Barišić, „veliki pučki prosvjetitelj“

U obrazloženju nagrade istaknuto je kako je prof. Barišić „veliki pučki prosvjetitelj“ koji je ovu nagradu zaslužio predanim radom u svojoj školi u kojoj, iako je službeno umirovljen 31. kolovoza 2016., i dalje volonterski radi.  Inicijator je brojnih kulturnih i javnih događanja škole: književnih susreta, gostovanja kazališnih predstava, prigodnih programa i radionica, izložbi, multimedijalnih nastavnih sati u školskoj knjižnici i dr.  Želeći prije svega promovirati književnike vezane uz svoju školu i mjesto, kroz dugi niz godina osmišljava različite programe posvećene Grigoru Vitezu (po kojem škola nosi ime) i Zvonimiru Balogu (koji je rođen u obližnjem mjestu i bio učiteljem na školi), a koji su prerasli u velike projekte pa čak i manifestacije (Dan Zvonimira Baloga).

Potaknuo je osnivanje filatelističke grupe u svojoj školi – u hrvatskim školama vrlo rijetke izvannastavne aktivnosti – kroz koju ova škola, izdavanjem prigodnih filatelističkih izdanja te njihovim slanjem uglednim pojedincima i institucijama diljem Hrvatske, na vrlo inovativan i originalan način promiče velike književnike i znanstvenike o njihovim obljetnicama.

Jerko Barišić vrlo uspješno surađuje s lokalnom zajednicom, izuzetno njegujući kulturnu baštinu žabljanskoga i križevačkoga kraja. Organizator je brojnih promocija knjiga zavičajnih autora, u mjestu i izvan njega. Redovito surađuje s kulturnim ustanovama iz bliže okolice, npr. s gradskom knjižnicom i muzejom u Križevcima, ali i s brojnim ljudima i ustanovama izvan zavičaja – koji su mu izvor podataka i materijala za brojne istraživačke i kulturne projekte koje provodi u školi.

Glavna je osoba za odnose s javnošću u svojoj školi: urednik je internetskih stranica škole, ali i redovito objavljuje članke o zbivanjima u svojoj školskoj knjižnici, školi i zavičaju u brojnim medijima. Na taj način svoju školu i školsku knjižnicu čini vidljivima u lokalnoj zajednici, ali i daleko izvan nje. Upravo zahvaljujući Jerku Barišiću mnogi ljudi u Hrvatskoj znaju i za Sv. Ivan Žabno i za školu u njemu – čime prof. Barišić svjedoči kako se istinskim posvećenjem učiteljskome i knjižničarskome pozivu mogu činiti velike stvari u malim sredinama.

Profesor Barišić ove je godine primio i najviše strukovno priznanje, Nagradu „Višnja Šeta“ za životno djelo koju dodjeljuje Hrvatska udruga školskih knjižničara, no državna „Nagrada Ivan Filipović“ potvrda je da je njegov rad prepoznat i šire, u okviru cijeloga odgojno-obrazovnoga sustava.

Suzana Knežević