Najava: Škola hrvatskog folklora – zima 2018.

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Škola hrvatskog folklora, dugogodišnji projekt  Hrvatske matice iseljenika, započinje u srijedu, 3. siječnja 2018. godine i održavat će se deset dana u Hotelu Podravina u Koprivnici te završiti koncertom polaznika Škole.

Kroz ovaj projekt ostvaruju se važni ciljevi  Hrvatske matice iseljenika: očuvanje, jačanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture i hrvatskog nacionalnog i etničkog identiteta u hrvatskom iseljeništvu i među pripadnicima hrvatskih zajednica izvan domovine te povezivanje raseljene i domovinske Hrvatske. Kroz Školu hrvatskog folklora promiče se autorska, etnološka i folkloristički utemeljena reinterpretacija ovog segmenta tradicijske umjetnosti jer folklorna baština nije nešto statično, nego dinamičan proces koji svjedoči poštovanje hrvatskih tradicijskih vrijednosti. Suvremeni život folklorne baštine danas je važan dio suvremene hrvatske kulture u domovini i svijetu te time i  uporište kulturnog i nacionalnoga identiteta, čije očuvanje je misija Hrvatske matice iseljenika.

Stručni program Škole osmislio je i postavio prije 50-ak godina uvaženi hrvatski znanstvenik iz područja etnologije i etnokoreolog dr. sc. Ivan Ivančan. Škola hrvatskoga folklora namijenjena je ponajprije obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških sastava  u hrvatskom iseljeništvu i među pripadnicima  hrvatskih zajednica koje žive u susjednim zemljama, ali okuplja sve ljubitelje hrvatskoga folklora iz cijeloga svijeta. Današnji programski stručni voditelj Andrija Ivančan u  program je ugradio suvremene trendove plesne edukacije i sve elemente za školovanje voditelja folklornih i tamburaških skupina te je njeno pohađanje i polaganje ispita jedan od kriterija za stjecanje statusa  u Hrvatskom društvu folklornih koreografa i voditelja.

Zimski ciklus Škole obuhvaća program plesova, nošnji, pjesme i glazbala hrvatskoga alpskog područja koje uključuje sjeverozapadnu Hrvatsku i Istru. Polaznici će tako učiti narodne plesove Gorskog kotara i Grobinštine, Karlovačkog pokuplja, Jaskanskog prigorja i polja, Samoborskog, Zaprešičkog, Vrapčanskog i Zagrebačkog prigorja i polja, Sesvetskog, Zelinskog, Vrbovečkog prigorja i polja, Zagorja, Međimurja i Podravine, a ujedno će se predavati i plesovi gradišćanskih Hrvata, hrvatske  nacionalne manjine koja živi u austrijskoj pokrajini Gradišće (Burgenland).

Osim programskog stručnog voditelja Andrije Ivančana, umjetničkog ravnatelja nacionalnog ansambla pjesama i plesova Hrvatske „Lado“, Odjel tambura vodi Tibor Bun, a Odjel tradicijskih glazbala glazbeni pedagog Vjekoslav Martinić.

Svečani završni koncert polaznika Škole održat će se u petak, 12. siječnja 2018. u 20,00 sati u Dvorani Domoljub u Koprivnici.

Služba ureda župana