Hrvatska zajednica županija u novom projektu borbe protiv korupcije

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Hrvatska zajednica županija od rujna provodi projekt „Anti-corruption and transparency in public administration training for trainers and students“ koji je financiran od strane Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, u sklopu Programa malih potpora, a ukupna vrijednost projekata je 15 tisuća američkih dolara, od čega Hrvatska zajednica županija sudjeluje s 3 tisuće dolara.

Tema projekta je antikorupcija s posebnim naglaskom na studente koji će učiti o antikorupciji i transparentnosti u javnoj upravi, a kako u srednjim školama i fakultetima ne postoji predmet ili tematska cjelina koja bi se bavila ovom problematikom, projektom će biti educirani profesori koji bi željeli u svoj program uvrstiti i dio o korupciji. Profesorima će trodnevni trening na ovu temu održati istaknuti američki stručnjak iz područja antikorupcije Eric M. Uslaner, koji će na primjerima iz prakse objasniti sudionicima kako podučavati o antikorupciji i kako senzibilizirati učenike i studente da je u borbi za korupciju nužno djelovanje svakog pojedinca.

Kroz trening, dvanaest će profesora razviti kurikulum i uvrstiti u svoj plan rada i tematski dio vezan uz antikorupciju i transparentnost u javnoj upravi, u suradnji sa studentima. Osim edukacije za profesore i radionice sa studentima, u sklopu projekta održan je i okrugli stol „Antikorupcija i transparentnost u javnoj upravi“, na kojem se raspravljalo o povezanosti makroekonomskih čimbenika s korupcijom, političkom utjecaju u profesionalnim strukturama javnih institucija kao čimbeniku korupcijskog rizika, treba li i zašto ulagati u prevenciju korupcije i slično.

U suradnji s Institutom za razvoj i međunarodne odnose IRMO, Zajednica će ovaj projekt provoditi do 29. rujna 2018. godine.

Služba ureda župana