PORA i LAG „Podravina“ potpisali Sporazum o suradnji

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U ponedjeljak 18. prosinca PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja potpisala je Sporazum o suradnji s Lokalnom akcijskom grupom „Podravina“, čemu su prisustvovali i župan Darko Koren te zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Župan je iskazao zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma, kazavši kako je Županija poveznica u djelovanju svih potpornih institucija koje imaju funkciju davanja podrške gospodarstvu i poljoprivredi, a posebno u dijelu koji je i današnja tema – ruralnom razvoju.

Na području Koprivničko-križevačke županije djeluje pet lokalnih akcijskih grupa, s time da LAG „Podravina“ obuhvaća najviše jedinica lokalne samouprave, njih 16. Iako je i dosad postojala odlična suradnja PORA-e i LAG-a „Podravina“, kao i svih ostalih LAG-ova, ovo je formalizacija tog odnosa što će omogućiti napredak i još bolje rezultate za sve uključene korisnike, odnosno naše poduzetnike i poljoprivrednike. Želim svima mnogo uspjeha u daljnjom suradnji.“, naglasio je župan.

Sporazum o suradnji potpisala je ravnateljica PORA-e Melita Birčić te u ime LAG-a „Podravina“ predsjednik Siniša Pavlović, a ravnateljica Birčić tom je prilikom zahvalila Županiji na podršci u svim aktivnostima te kazala: „Kontinuirano surađujemo s našim LAG-ovima, održavamo koordinacije te stvaramo optimalne uvjete za korištenje svega što nam je na raspolaganju u EU fondovima. Danas smo ovdje s ulogom da ojačano preduvjete koje imamo, ali i da stvorimo bolje preduvjete za naše jedinice lokalne samouprave, OPG-ove i poduzetnike. Sklapanjem ovog Sporazuma o suradnji, ona će biti jača i bolja, a u cilju informiranja poduzetnika i OPG-ova uspostavit ćemo zajedničke info točke po cijeloj Županiji. Zajedno ćemo udružiti snage, a upravo takvom sinergijom, partnerstvom i suradnjom možemo napraviti pozitivan iskorak prema većoj iskorištenosti sredstava iz EU fondova.“

Ravnateljica Birčić još je dodala kako je priprema i provedba EU projekata jedna od njihovih najznačajnijih aktivnosti te kako tijekom ove godine provode 12 projekata vrijednosti preko 40 milijuna kuna, dok su sudjelovali u pripremi projekata za jedinice lokalne samouprave, Županiju i druge institucije na 31 projektu vrijednom 72 milijuna kuna.

Predsjednik LAG-a „Podravina“ Siniša Pavlović poručio je: „Potpisivanjem ovog Sporazuma unaprijedit ćemo djelovanje LAG-a „Podravina“ i PORA-e na dobrobit svih stanovnika Koprivničko-križevačke županije iz sva tri sektora – javnog, gospodarskog i civilnog. Suradnja s PORA-om i dosad je bila iznimno uspješna te vjerujemo kako ćemo još bolje djelovati na učinkovitijem korištenju sredstava Europske unije koja su nam na raspolaganju.“

Govoreći o počecima LAG-a „Podravina“, voditeljica Mihaela Lončar naglasila je važnu ulogu Županije i PORA-e te blisku dosadašnju suradnju, koja će se potpisivanjem Sporazuma još više produbiti. Županiji je zahvalila potpori, posebno se osvrnuvši na natječaje Saveza Alpe Jadran, gdje Županija sufinancira projekte s 50% sredstava, a preko kojih LAG promovira tradiciju i kulturu kao turistički proizvod.

Ove je godine potpisan ugovor s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi preko kojeg  smo dobili 7 milijuna i 800 tisuća kuna, od čega će se preko 6 milijuna podijeliti kroz natječaje i spustiti na razinu korisnika, koji su jedinice lokalne samouprave, poljoprivrednici, mladi i mali poljoprivrednici, a tu je uključena i mjera za poljoprivrednu mehanizaciju. Nakon potpisivanja Sporazuma s Agencijom, očekujemo kako će prvi natječaji ići van već u veljači sljedeće godine.“, kazala je voditeljica Lončar, dodavši kako će se info točke, koje predviđa sklapanje Sporazuma s PORA-om, nalaziti u Đurđevcu te će se preko njih moći direktno razgovarati s korisnicima, a u sklopu suradnje očekuju i partnerstvo na projektima.

Služba ureda župana