Predsjednica sa županima Korenom i Bajsom održala konferenciju za medije

"Posebno su me se dojmili susreti s građanima, vrtićarcima i školarcima, a svih dana mog boravka dominantno je bilo veselo raspoloženje. Još jednom zahvaljujem mojim domaćinima u obje županije te koristim priliku zaželjeti mirne i sretne blagdane te svako dobro u novoj 2018. godini.“

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U sklopu svog trećeg dana boravka u Koprivničko-križevačkoj županiji, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, zajedno sa županima Darkom Korenom i Damirom Bajsom, u Županijskoj je upravi održala konferenciju za medije na kojoj se osvrnula na glavne teme i aktivnosti koje su provedene prilikom izmještanja njezinog Ureda u Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Župan Koren još je jednom izrazio zadovoljstvo dolaskom predsjednice, kazavši: „Polazim od prve izjave predsjednice, kada je prilikom otvaranja svog Ureda ovdje u Županiji rekla kako je država tamo gdje su ljudi, te smatram kako će taj pristup donijeti i konkretne rezultate. Posebno je to bilo važno na susretu s našim gospodarstvenicima, obrtnicima i OPG-ima, a iako smo svjesni činjenice koje su ovlasti Predsjednice, isto tako nitko ne sumnja da ona temeljem svoje funkcije može dati značajan doprinos u rješavanju problema koje imaju. Ono što je također važno su pozitivna klima i podrška koju smo dobili od Predsjednice za sve naše inicijative, kojima ćemo omogućiti kvalitetniji život našim žiteljima.“

Zahvalama Predsjednici pridružio se i župan Bajs, dodavši kako je posjet Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bio prvenstveno vezan uz teme gospodarstva i poljoprivrede.

Predsjednica je županima, gradonačelnicima i načelnicima općina uzvratila zahvale na domaćinstvu i srdačnoj dobrodošlici, kazavši kako joj je drago što će tjedan završiti sastankom s diplomatskim zborom akreditiranim u Republici Hrvatskoj na kojemu će se predstaviti ulagačke mogućnosti u obje županije.

Što se tema tiče, naglasak je bio na demografiji, prometu, inicijativi pet župana, gospodarstvu – posebno poljoprivredi i šumarstvu, iskorištavanju EU fondova, obrazovanju, socijalnoj politici i zdravstvu.

Kad je riječ o demografiji, ponavljam da je to pitanje svih pitanje svih pitanja, a nažalost i Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija bilježe odljev stanovnika te treba poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se to zaustavilo. Pohvaljujem gradove i općine koji čine koliko mogu kako bi se promijenilo to dramatično demografsko stanje, a i država mora mnogo sustavnije i odlučnije pristupiti ovom problemu. Ponavljam i da država mora ići ljudima, a u tom kontekstu važno je da se ispostave ureda državne uprave, poduzeća i institucija u malim sredinama ne zatvaraju jer to dovodi do odlaska i nezadovoljstva građana. Isto tako, željezničkim i cestovnim prometom treba omogućiti povezivanje manjih gradova i općina sa županijskim središtem, ali isto tako i povezivanje županijskih središta u odnosu na Zagreb i druge dijelove Hrvatske, što će biti poticajno i za gospodarstvenike.“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Govoreći o prometu, Predsjednica je dodala kako apsolutno podržava aktivnosti za bolju prometnu povezanost obiju županija, što uključuje nastavak brze ceste od Križevaca do Koprivnice i brze ceste od Varaždina do Koprivnice, kao i rasterećenje centra Križevaca od teretnog prometa te modernizaciju pruge Zagreb-Koprivnica-mađarska granica.

Predsjednica je kazala i kako podržava inicijativu pet župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske da se napravi projekt po uzoru na projekt Slavonija, kako bi se dovelo do bolje iskorištenosti europskih fondova, ali i do pomaka u razvojnim projektima.

Novi indeks razvijenosti omogućit će lakše povlačenje sredstava Europske unije nekim gradovima i općinama, a od ključne je važnosti i horizontalna suradnja u zajedničkim projektima. Primjetno je da su gospodarstvenici okrenuti globalnom tržištu s jakim brendovima, da su potencijali ogromni, ali i da naravno ima problema i izazova s kojima se susreću.“, dodala je Predsjednica, napomenuvši: „Osjetna je ta želja izlaska na nova tržišta, od malih poduzetnika do velikih tvrtki kao što je Podravka, a ja ću i nadalje nastaviti pomagati koliko god mogu u okviru gospodarske diplomacije, s ciljem da nastavim biti prvi hrvatski gospodarski diplomat.“

Spomenuvši geotermalne potencijale, novi val ulaganja od farmacije, prehrambene  drvne industrije, Predsjednica se osvrnula na gubitak i nedostatak kvalificirane radne snage, gdje ključnu ulogu ima obrazovanje te cjelovita reforma školstva.

Treba postići ujednačen obrazovni standardi i raditi na promociji deficitarnih zanimanja. Ohrabruje me podrška koju tome pružaju Županija i gradovi, a posebno se ulaže u moderno obrazovanje i praktičnu nastavu. Razgovarali smo i s nizom udruga, posebno onih koji se bave brigom o osobama s invaliditetom, koje su upozorile na potrebu decentralizacije rehabilitacijskih i socijalnih službi, kao i potrebu jačanja socijalnog poduzetništva. Osjeća se i nedostatak liječnika i medicinskog osoblja, posebno u manjim sredinama, te  apeliram na državu da se posebnim poticajnim mjerama omogući njihovo zapošljavanje.“, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović te je ukazala i na doprinos koji braniteljske udruge daju vrednovanju Domovinskog rata.

Na pitanje po čemu će pamtiti posjet Koprivničko-križevačkoj županiji, predsjednica je odgovorila: „Po ljudima. Posebno su me se dojmili susreti s građanima, vrtićarcima i školarcima, a svih dana mog boravka dominantno je bilo veselo raspoloženje. Još jednom zahvaljujem mojim domaćinima u obje županije te koristim priliku zaželjeti mirne i sretne blagdane te svako dobro u novoj 2018. godini.“