Predstavnici Sveučilišta Sjever i Visokog gospodarskog učilišta Križevci s Predsjednicom razgovarali o izazovima u obrazovnom sektoru

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, u sklopu radnih sastanaka tijekom svog prvog dana izmještanja Ureda u Koprivničko-križevačku županiju, sastala se s prorektorom Sveučilišnog centra Koprivnica Marijem Tomišom te dekanicom Visokog gospodarskog učilišta Križevci Marijanom Ivanek Martinčić.

Prorektor Tomiša Predsjednici je predstavio djelovanje Sveučilišta Sjever, kao i buduće planove razvoja Sveučilišnog centra Koprivnica te smjerove studijskih programa. Dekanica Ivanek Martinčić kazala je kako je Visoko gospodarsko učilište Križevci izraslo na tradiciji najstarijeg poljoprivrednog i šumarskog učilišta u ovom dijelu Europe, koje je s radom započelo 1860. godine kao Kraljevsko gospodarsko i šumarsko učilište. U Učilištu su osnovane prve stručne postaje i znanstveni zavodi iz područja poljoprivrede, napisani su i objavljeni prvi udžbenici na hrvatskom jeziku, pokrenut je prvi znanstveni časopis iz područja poljoprivrede te se ovo učilište može smatrati kolijevkom poljoprivrednog obrazovanja te znanstvenog i stručnog rada u području poljoprivrede u Hrvatskoj.

Sastanak je nastavljen razgovorom o izazovima u obrazovnom sektoru, a Predsjednica je pohvalila rezultate visokoškolskih ustanova i doprinos lokalnom razvoju.

Služba ureda župana