Održan zajednički sastanak Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga i voditelja školskih preventivnih programa

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti dana u prostorima Županijske uprave u ponedjeljak, 11. prosinca održan je zajednički sastanak voditelja školskih preventivnih programa osnovnih i srednjih škola te članova Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Koprivničko-križevačke županije.

Okupljene je na samom početku pozdravio zamjenik župana i predsjednik Povjerenstva Ratimir Ljubić koji je je naglasio kako u županijskom Akcijskom planu za suzbijanje zlouporabe droga središnje mjesto imaju upravo školski preventivni programi, a za koje Koprivničko-križevačka županija osigurava sredstva iz svojih izvornih prihoda.

Koordinatorica za školske preventivne programe i zamjenica predsjednika Povjerenstva Jasna Horvat Vlahović predstavila je rezultate istraživanja “Rizična ponašanja mladih Koprivničko-križevačke županije”, a u kojem je u razdoblju od 15. studenoga do 15. prosinca 2015. godine sudjelovalo 1424 učenika osmih razreda 25 osnovnih škola i trećih razreda 8 srednjih škola. Sudionici sastanka složili su se kako su rezultati istraživanja temelj za daljnje unapređenje školskih preventivnih programa, a prosvjetnim radnicima, roditeljima i učenicima, kao i i široj javnosti, rezultati će biti predstavljeni u sljedećih mjeseci.

Članice Povjerenstva Petra Sobota-Frčak i Jelena Šimek Kristović  govorile su o minimalnim standardima prevencije ovisnosti za djecu i mlade u odgojno-obrazovnom sustavu koji su namijenjeni svim stručnjacima koji se, izravno ili neizravno, bave prevencijom ovisnosti.  Osnovni cilj minimalnih standarda prevencije ovisnosti za djecu i mlade u odgojno-obrazovnom sustavu je osigurati dosljedno i kontinuirano provođenje programa prevencije ovisnosti u svim odgojno-obrazovnim ustanovama primjenjujući tri razine prevencije – univerzalnu, selektivnu i indiciranu te strategije okruženja. Standardi sadrže odgovore i preporuke na pitanja o onome što je učinkovito u prevenciji ovisnosti, što se u prevenciji ovisnosti pokazalo neučinkovitim ili nedovoljno utemeljenim na dokazima, te što je učinkovito u prevenciji ovisnosti s obzirom na dob ciljane populacije.

Služba ureda župana