Kemijske radionice za visokomotivirane učenike

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U Križevcima su za visokomotivirane učenike iz Đurđevca, Koprivnice i Križevaca organizirane dvije kemijske radionice. U učionici kemije Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci mladi su se kemičari bavili kinetikom hidrolize saharoze. Kroz vježbu uz primjenu polarimetra, obradu i grafički prikaz dobivenih podataka u MS Excelu vodio ih je Ilija Srpak, maturant Prve gimnazije iz Varaždina i osvajač jedne brončane i dvije srebrne medalje na kemijskim olimpijadama, srebrne na juniorskoj prirodoslovnoj olimpijadi, brončane i srebrne na prirodoslovnoj olimpijadi te brončane na upravo završenoj Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike na Tajlandu.

Paralelno se u kemijskom praktikumu Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima odvijala druga radionica – reakcija dimetil-oksalata s 2-aminoetanolom, koju je za gimnazijalce vodio doc. dr. sc. Tomislav Portada, kemičar zaposlen na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu.

Obje radionice održane su u okviru ciklusa Kemijsko-inženjerskih radionica Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) koje je predložio i vodi doc. dr. sc. Tomislav Portada sa svrhom edukacije i popularizacije kemije i kemijskog inženjerstva.

Na radionicama su sudjelovali učenici Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac u pratnji svoje profesorice Zvjezdane Bušić Smes, Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica u pratnji profesorice Mišele Lokotar i domaćini iz Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci.

U organizaciji radionica sudjelovale su i profesorica Gordana Pintarić-Kovač, voditeljica biološke i kemijske grupe križevačke gimnazije i dr. sc.  Ivka Kvaternjak, profesorica na  Visokom gospodarskom učilištu Križevci. Ovo je bila još jedna u nizu aktivnosti Centra izvrsnosti za biologiju i kemiju pri križevačkoj gimnaziji, a uz suorganizaciju Visokog gospodarskog učilišta, prve visokoškolske ustanove na području Hrvatske na kojoj se poučavala kemija.

Služba ureda župana