Na početnoj konferenciji predstavljen projekt „VEC Sharing“

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Zamjenik župana Ratimir Ljubić u utorak, 14. studenoga prisustvovao je početnoj konfereciji projekta „VEC Sharing“ odnosno „Cross-border Vocational Education Capacity Sharing“ koji je predstavljen u Obrtničkoj školi Koprivnica.

Projekt je prijavljen za financiranje u okviru Prvog poziva za dostavu projektnih prijedloga INTERREG V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj, vodeći partner je Obrtnička škola Koprivnica, a partneri PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače, Srednja škola iz Csurga te Srednja škola iz Nagybajoma.

Zamjenik Ljubić zaželio je uključenima u projekt uspješnu realizaciju, uz razvoj prijateljskih odnosa hrvatskih i mađarskih obrazovnih institucija što će biti osnova za daljnju suradnju.

Cilj projekta je unapređenje kompetencija učenika i profesora kroz razmjenu znanja i iskustava s kolegama iz prekograničnog područja, i to za zanimanja zavarivač, kuhar, pekar, slastičar i poljoprivrednik.

Vrijednost projekta je 243.545 eura, sufinanciran je od Europske unije 85%, a sljedećih 16 mjeseci planiraju se aktivnosti mobilnosti učenika, izrada pogranične kuharice, priprema i izložba jela, nabava opreme, sportski susreti, predavanja PORA-e, izrada analize tržišta rada za zanimanja u projektu. Očekivani rezultati nakon završetka projekta su održane tjedne i dvotjedne stručne prakse te izrađen zajednički stručni program prakse.

Uz zamjenika Ljubića, na početnoj konferenciji obratili su se i ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić, ravnatelj Srednje škole Stjepana Sulimanca Josip Ivoš, zamjenik ravnatelja Srednje škole iz Csurga Brejak Ferenc, ravnatelj Srednje škole iz Nagybajoma Peter Laki-Lukacs, ravnateljica PORA-e Melita Birčić i programska menadžerica Zajedničkog tajništva Marian Zelei.

Nakon konferencije, učenici škola iz Koprivnice i Pitomače predstavili su svoje vještine i proizvode.

Služba ureda župana