U Vinkovcima održan Razvojni forum kontinentalne Hrvatske

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Nakon održanog Razvojnog foruma Jadranske Hrvatske u Splitu, u ponedjeljak, 13. studenoga 2017. godine u Vinkovcima je održan i Razvojni forum Kontinentalne Hrvatske s ciljem upoznavanja ključnih dionika razvoja s konceptom i dinamikom izrade Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine, kojemu su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić te voditeljica Odjela za razvojne projekte u PORA-i Razvojnoj agenciji Podravine i Prigorja Senada Ranilović.

Osim predstavljanja koncepta i dinamike izrade Strategije, predstavnici relevantnih institucija na županijskim razinama informirani su o ulozi jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u postupku izrade Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske te su kroz razmjenu mišljenja definirana ključna razvojna pitanja, razvojni potencijali, ključne gospodarske grane i pokretači razvoja, kao i strateški razvojni projekti županija na području Kontinentalne Hrvatske.

Zamjenik Ljubić, uz ostale predstavnike županija, održao je prezentaciju u kojoj je govorio o strateškim projektima Koprivničko-križevačke županije, naglasivši kako su ključni razvojni potencijali bogatstvo prirodnih resursa, infrastrukturno opremljene poduzetničke zone spremne za prihvat ulagača, snažna prehrambena i farmaceutska industrija te izvozno orijentirano gospodarstvo. Dugoročna vizija do 2030. godine je Županija u službi čovjeka i održivog razvoja.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac tom je prilikom istaknula kako je svrha razvojnih foruma potaknuti razmjenu mišljenja i stavova o budućem razvoju Republike Hrvatske i dugoročnim vizijama razvoja županija, kako bi što bolje identificirali razvojna pitanja i potencijale te ključne gospodarske grane i strateške razvojne projekte županija.

„Cilj nam je kroz razvojne forume potaknuti slobodan i kreativan dijalog, dijeljenje znanja i ideja između glavnih dionika razvoja na nacionalnoj i regionalnoj razini, a sve u svrhu dobivanja uvida u različitosti i posebnosti svakog dijela Hrvatske te pronalazak najboljeg načina za poticanje razvojnih potencijala i cjelokupnog teritorijalnog kapitala svih hrvatskih županija“, dodala je ministrica Žalac te poručila da se usvajanje Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine očekuje do kraja 2019. godine.

Služba ureda župana

Izvori fotografija: hrt.hr; hrvzz.hr