Članovi KUD-a Delovi sudjelovali na 5. Međunarodnom susretu čuvara hrvatske etno baštine u Filderstadtu u Njemačkoj

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Pod pokroviteljstvom Hrvatske matice iseljenika u Njemačkoj u  Filderstadtu,  14. listopada održan je  5. Međunarodni susret čuvara hrvatske etno baštine. Susret  su  organizirali Folklorno društvo „Ruža“ i Hrvatska katolička zajednica „Kraljica mira“ iz Filderstadta a u programu je  sudjelovalo više stotina izvođača iz sedamnaest KUD-ova iz Njemačke, Švicarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Važnost ovoga susreta  je očuvanje hrvatskog narodnog blaga i hrvatske kulturne baštine, ali i prijenos svih znanja i učenja iseljenika na njihovu djecu i unuke s ciljem jačanja svijesti o hrvatskom nacionalnom identitetu.

Program je vodio Frano Ridjan, a prisutne su pozdravili organizator smotre Dražen Žugac te generalni konzul RH u Stutgartu Slavko Novokmet. Susret  je pratila  Stručna komisija koju su  činili  Katarina Horvatović, Snježana Jurišić Tibor Ban, Miroslav Šilić, Vjekoslav Martinić i Vedran Vidović, čija je zadaća bila ocijeniti vrijednost koreografija, uigranost grupa, usklađenost, estetski dojam, kvalitetu izvedbe, stil i način sviranja. Stručna komisija  odabrala  je  i najbolje među iseljeničkim i domovinskim društvima, te najljepše djevojke u narodnim nošnjama, predstavnica Delovljana na izboru najljepše djevojke u narodnoj nošnji bila je Lorena Plantić .

Posebna  nagrada  pripala je  tamburaškoj grupi KUD-a  Delovi kojoj je Stručna komisija dodijelila  titulu najboljih tamburaša Susreta. Folklorna i tamburaška grupa KUD-a Delovi predstavila se pjesmama i plesovima Podravine, koreografijom „Lepo ti je rano uraniti“ te za svoju izvedbu dobila vrlo visoke ocjene stručne komisije. Koreografiju potpisuju Zrinka Roksandić i Damir Hranić.

Obzirom da  i mi ove godine obilježavano jubilej, pet  godina uspješnog rada i djelovanja, veoma sam ponosna, sretna i zadovoljna što smo sudjelovali na ovako značajnoj manifestaciji. Zahvaljujem se FD „Ruža“ iz Filderstadta i Draženu Žugecu  što su nam ukazali povjerenje i čast te nas pozvali da sudjelujemo na ovom međunarodnom susretu. Isto tako, svi članovi KUD-a Delovi zahvaljuju Ivici Mađeru na velikoj pomoći prilikom organizacije i realizacije putovanja u Njemačku. Dostojno smo predstavili svoje malo mjesto Delove, našu općinu Novigrad Podravski, Koprivničko-križevačku županiju i na posljetku grupu iz Domovine.  I na kraju, zahvaljujem članovima svih sekcija, ljudima dobre volje koji  nas podržavaju i te voditeljima Zrinki Roksandić, Damiru  Hraniću, Štefaniji Vulić i Draženki Mihoković  na trudu i zalaganju svih ovih godina, jer trud se isplatio – rezultati rada se vide.“  kazala je predsjednica KUD-a Delovi Štefica Plantić.

 U sklopu gostovanja, Delovljanji su prigodnim programom oduševili i naše iseljenike koji žive i rade u Ingolstadtu i okolici, te na kraju posjetili  Mercedes-Benz Museum u Stuttgartu.

Služba ureda župana