Kravata Croata u Područnoj školi Mala Mučna

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U Područnoj školi Mala Mučna, koja se nalazi u sklopu Osnovne škole Sokolovac, u srijedu, 18. listopada obilježen je Svjetski dan kravate, koji se obilježava od 2008. godine u spomen na 2003. godinu kada je u Puli izvedena spektakularna umjetnička instalacija „Kravata oko Arene“, autorski projekt Marijana Bušića. Kravata je jedinstveni i danas, globalno gledano, neizostavni modni dodatak, a želi se naglasiti i osvijestiti kako je ona autentični i izvorni hrvatski doprinos globalnoj kulturi odijevanja, ali i općoj kulturi. Kroz povijest, kravata je izrasla u simbol civiliziranog svijeta i u današnje vrijeme ona je simbol dostojanstva, svečanosti i otmjenosti.

Učenici su s veseljem iz ormara izvukli kravate svojih tata, djedova, braće, stričeva ili ujaka i veselo ih nosili cijeli dan. Klasične, moderne, duge, kratke, leptir mašne, šarene, svečane ili sa šljokicama, sve su moguće vrste i oblici kravata, barem na jedan dan, krasili učeničke, ali i učiteljske modne kombinacije.