U sklopu Dana europske baštine održani radionica i predavanje „Ivanečki vez – priroda na platnu“

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Prošlog su vikenda u Koprivničkom Ivancu, u sklopu Dana europske baštine, održani radionica i predavanje „Ivanečki vez – priroda na platnu, kojima je u ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovala viša savjetnica za kulturu, udruge, nacionalne manjine i sport Vesna Peršić Kovač.

Članice i članovi Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec na radionici su predstavili umijeće izrade ivanečkog veza, nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske, a svrha je bila javnosti prenijeti informacije o načinu izrade veza, motivima, bojama i pravilnom nošenju, odnosno brizi za vlastito kulturno naslijeđe. Kao posebnost, predstavljene su aktivnosti sekcije vezilja koja uključuje članice različite dobi, a priključuju joj se već djevojčice predškolske dobi.

Dani europske baštine manifestacija je koju je Vijeće Europe pokrenulo 1985. godine, a  Hrvatska joj se pridružila 1995. godine te je od tada kontinuirano održava tijekom rujna i listopada, u organizaciji Ministarstva kulture. Manifestacija u fokus stavlja zajedničko kulturno naslijeđe europskog kontinenta šireći znanje o vlastitoj kulturi, ali i promovirajući toleranciju i poštovanje u odnosu na druge kulture.

Služba ureda župana