Inin Zeleni pojas odabrao projekt „Dječji priručnik za održivi razvoj – Prepoznavanje i razvrstavanje otpada“

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Projekt Udruge za održivi razvoj Hrvatske „Dječji priručnik za održivi razvoj – Prepoznavanje i razvrstavanje otpada“ odabran je za realizaciju između stotinjak prijava u sklopu programa  Zeleni pojas – natječaja za sufinanciranje projekata u području zaštite okoliša i prirode 2017. u organizaciji Ine – Industrije nafte, d.d.

Povodom početka sufinanciranja projekta, predsjednik Udruge Matija Hlebar istaknuo je: „Ponosan sam što je stručna natječajna komisija prepoznala vrijednost UZOR-ovog originalnog rješenja za odgoj i obrazovanje djece za održivi razvoj na temu prepoznavanja i razvrstavanja otpada. Osobito me raduje što ponovno svjedočimo da je i u Hrvatskoj moguće povezati društvene interese civilnog i poslovnog sektora oko dobrog cilja kakav je odgoj i obrazovanje djece za održivi razvoj.“

Projekt će obuhvatiti sufinanciranje odgoja i obrazovanja djece za održivi razvoj na temu prepoznavanja i razvrstavanja otpada u lokalnoj zajednici. Provedba projekta odvijat će se u dječjim vrtićima i osnovnim školama pomoću Dječjeg priručnika te dječjih eko otoka, koji se sastoje od kompleta sedam dječjih eko kutija s originalnim dječjim likovima: Vila Papirica, Petko Peti, Bocko Boca, Limenko Lim, Straško Strašić, Lovac na munje i Bio Vrtlarica. UZOR-ov dječji eko otok služi za razvrstavanje i odvojeno sakupljanje sedam vrsta otpada u vrtićima i osnovnim školama – papira, plastike, stakla, metala, tekstila, baterija i biootpada.

Aktivnostima koje se provode u sklopu projekta, poput informiranja, odgoja i obrazovanja djece na temu prepoznavanja i razvrstavanja otpada omogućuje se:

  1. Podizanje ekološke svijesti djece na takvu razinu da u svakoj prilici znaju prepoznavati i razvrstavati sve vrste otpada s kojima se susreću i
  2. Uspostava održivih dječjih sustava za gospodarenje otpadom u vrtićima i osnovnim školama.

Projekt je započeo u siječnju ove godine, a završetak se planira u prosincu.

Služba ureda župana