Građani se informirali o zdravlju u povodu Svjetskog dana srca

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Na središnjem trgu u Koprivnici u subotu, 30. rujna obilježen je Svjetski dan srca, u organizaciji Hrvatskog kardiološkog društva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Udruge kardioloških bolesnika Koprivničko-križevačke županije, a brojne je aktivnosti u ime Koprivničko-križevačke županije podržala pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja.

Ovogodišnji slogan je “Nahranite svoje srce, pokrenite svoje srce, volite svoje srce i PODIJELITE ENERGIJU”, a građani su se mogli informirati o rizičnim čimbenicima za nastanak kardiovaskularnih bolesti te, uz korisne savjete liječnika, razmijeniti iskustva i znanja o čuvanju i unapređenju zdravlja srca. Također, učenici koprivničke Srednje škole medicinskog usmjerenja građanima su mjerili tlak, opseg struka te šećer u krvi, dok se ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla, zajedno s liječnicima, uključila u vježbanje na otvorenom i šetnju stazama srca.

Svjetska kardiološka federacija 2000. godine utemeljila je obilježavanje Svjetskog dana srca s ciljem informiranja javnosti kako su bolesti srca i moždani udar vodeći svjetski uzroci smrti, odnoseći preko 17,5 milijuna života svake godine.

Glavna poruka građanima je kako male promjene u životnim navikama kao što su pravilna prehrana, tjelesna aktivnost, prestanak pušenja i kontrolirana konzumacija alkohola mogu dovesti do poboljšanja zdravlja srca i smanjenja prijevremenih smrti od kardiovaskularnih bolesti.

Služba ureda župana