Župan podržao inicijativu za vraćanje financijskih sredstava ŽUC-evima

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Župan Darko Koren održao je sastanak s ravnateljem ŽUC-a Koprivničko-križevačke županije Dragutinom Guzalićem i ravnateljem ŽUC-a Karlovačke županije Stjepanom Turkovićem te je uz župane još tri županije s ispodprosječnim prihodima županijskih uprava za ceste, Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Ličko-senjske, potpisao Zahtjev za osnivanjem fonda izravnanja ulaganja na mreži županijskih i lokalnih cesta kojima upravljaju ŽUC-evi, usmjeren prema Vladi RH.

Navedeni Zahtjev dio je inicijative potekle od ŽUC-eva s ispodprosječnim prihodima, kojom se, uz podršku župana, želi utjecati na najavljene izmjene Zakona o cestama i vraćanje sredstava ŽUC-evima. Ravnatelj Guzalić dodao je kako su im u četiri godine smanjeni prihodi u iznosu od 40 milijuna kuna, što dovodi u pitanje sigurnost odvijanja prometa, a time i kvalitetu života stanovništva na određenom području.

U Zahtjevu je navedeno kako postoji problem višegodišnjeg smanjenja prihoda ŽUC-evima (otprilike 30%) na osnovu smanjenja naknade za ceste koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila, uz istovremeno smanjenje prihoda temeljem Pravilnika o rasporedu sredstava za održavanje i građenje županijskih i lokalnih cesta iz izvora Hrvatskih cesta. Obzirom na to da takve mjere pogađaju upravo financijski ispodprosječne ŽUC-eve, želi se pokrenuti inicijativa obnavljanja izvora financiranja županijskih i lokalnih cesta izmjenom članka 91. Zakona o cestama, na način da se za županijske i lokalne ceste osigura prihod 0,10 kuna od litre prodanog goriva i to izravno od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Taj bi se iznos raspoređivao ponajprije ŽUC-evima koji ostvaruju ispodprosječne prihode od godišnje naknade za ceste, sukladno propisanim kriterijima od strane navedenog Ministarstva i Ministarstva financija, s ciljem smanjenja razlika između pojedinih županija.

Inicijativi se planiraju priključiti i ostale županije s ispodprosječnim prihodima ŽUC-eva, želeći poslati jasnu poruku Vladi RH o potrebi stabiliziranja cestovnog sustava na mreži županijskih i lokalnih cesta te ujednačavanja standarda održavanja i ulaganja po kilometru ceste na svim područjima Hrvatske.

Služba ureda župana