Županijska vatrogasna zajednica upozorava na opasnosti spaljivanja biljnog otpada i trave

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U tijeku je žetvena sezona, a obzirom na izuzetno sušni period i prognoze meteorologa da će takvi uvjeti potrajati i u narednom periodu, moguće je očekivati požare otvorenog prostora na većim površinama.

U vrijeme žetvenih radova, svake godine određeni broj neodgovornih pojedinaca pribjegava metodi spaljivanja slame i strništa, kao i drugog otpadnog materijala biljnoga porijekla.

Do sada na području Županije bilježimo 59 požara otvorenog prostora, od čega 6 požara na poljoprivrednim površinama uzrokovanih spaljivanjem otpada nakon žetvenih radova, na sreću bez većih štetnih posljedica.

Ovim putem skrećemo pozornost na pridržavanje propisanih odredaba Zakona o zaštiti od požara, Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Zakona o šumama te općinskih i gradskih odluka o mjestima i mjerama spaljivanja korova, trave i drugog otpadnog materijala biljnog porijekla.

ZABRANJENO JE SPALJIVANJE BILJNOG OTPADA I TRAVE NOĆU, ZA VRIJEME JAKOG VJETRA, TE U BLIZINI ŠUMA I OBJEKATA PODLOŽNIH ZAPALJENJU.

ZEMLJIŠTE NA KOJEM SE VRŠI SPALJIVANJE POTREBNO JE IZOLIRATI 5 DO 10 METARA OD OSTALIH POVRŠINA NA KOJIMA SE NALAZE POLJOPRIVREDNE KULTURE, I GRAĐEVINE PODLOŽNE ZAPALJENJU.

U NEPOSREDNOJ BLIZINI ŠUME, NA UDALJENOSTI 200 METARA OD ŠUME MOŽE SE LOŽITI VATRA NA MJESTIMA I UZ PODUZIMANJE MJERA OPREZA KOJE ODREDI PRAVNA OSOBA KOJA GOSPODARI ŠUMOM I ŠUMSKIM ZEMLJIŠTEM.

OSOBA KOJA VRŠI SPALJIVANJE MORA BITI PUNOLJETNA I NE SMIJE NAPUSTITI MJESTO SPALJIVANJA DOK VATRA NIJE U POTPUNOSTI UGAŠENA.

U SLUČAJU NEKONTROLIRANOG ŠIRENJA VATRE POTREBNO JE ODMAH IZVIJESTITI VATROGASCE (NA TEL. 193), POLICIJU (NA TEL. 192 ) ILI ŽUPANIJSKI CENTAR 112 (NA TEL.  112) TE ZAPOČETI SA GAŠENJEM.

Zakonom o zaštiti od požara za nepridržavanje gore navedenih mjera propisana je novčana kazna za fizičku osobu u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kn ili kazna zatvora do 60 dana ako se radi o namjernom izazivanju požara, odnosno novčana kazna od 2.000,00 do 15.000,00 kn ako se radi o nehajnom izazivanju požara. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kn kaznit će se za prekršaj pravna osoba koja propustom izazove požar te novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 15.000,00 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Također, općinskim i gradskim odlukama propisane su novčane kazne za pravne osobe u iznosu do 2.000,00 kn, kao i za odgovorne osobe u pravnoj osobi do 500,00 kn, a za fizičke osobe do 200,00 kn.

Građani i poljoprivrednici, pridržavajte se odredaba Zakona o zaštiti od požara, Zakona o šumama te općinskih i gradskih odluka o mjestima i mjerama spaljivanja korova, trave i drugog otpadnog materijala biljnog porijekla.

Ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, noću ili za vrijeme jakog vjetra, ne ostavljajte vatru bez nadzora i ne uništavajte prirodu i okoliš jer vaša mala nepažnja može imati velike posljedice.

Vatrogasna zajednica Koprivničko – križevačke županije