Županija odabrana za pilot tijelo u sklopu Twinning projekta „Jačanje integriteta javnog sektora“

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Nakon što je na inicijativu Ministarstva uprave, Državnog instituta za javnu upravu Republike Finske i Visoke škole za javnu uprave Republike Francuske početkom travnja održan pripremni sastanak za uključivanje Koprivničko-križevačke županije u Twinning projekt „Jačanje integriteta javnog sektora“, stigla je obavijest voditelja projekta i državnog tajnika u Ministarstvu Mihovila Škarice o odabranim pilot tijelima za provedbu projekta.

Županija je odabrana kao jedno od četiri tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave, uz Grad Samobor, Općinu Rešetari i Općinu Ribnik. Odabrana tijela državne uprave su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ured državne uprave u Istarskoj županiji, a pravne osobe s javnim ovlastima HAKOM – Hrvatska agencija za mrežne djelatnosti, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Svrha projekta je potpora uspostavi učinkovite etičke infrastrukture javne uprave, što će u konačnici pridonijeti većem zadovoljstvu građana radom javne uprave. Tijekom provedbe projekta izradit će se sveobuhvatan program izobrazbe za etičke povjerenike i za ostale zaposlenike javne uprave te će se uspostaviti sustav za razvoj strategija i planova integriteta za zaposlenike javne uprave, kao skup mjera koje se poduzimaju s ciljem sprječavanja nastanka situacija pogodnih za razvoj korupcije. Također se planira promidžbenim aktivnostima podići svijest građana i zaposlenika javne uprave o potrebi poštivanja načela etičnog ponašanja, posebno zbog sprječavanja sukoba interesa, korupcije te ostalih vrsta neetičnog postupanja u obavljanju poslova javne uprave.

Projekt je započeo u veljači 2017. godine i trajat će 15 mjeseci, a ukupna vrijednost je 700.000 eura.

Služba ureda župana