Povjerenstvo za ravnopravnost spolova sudjelovalo na seminaru “Uključivanje perspektive ravnopravnosti spolova u javne politike”

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U okviru twinning projekta “Podrška ravnopravnosti spolova”, koji provode Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske i Institut za zdravstvo i socijalnu skrb Republike Finske u Zagrebu je održan seminar “Uključivanje perspektive ravnopravnosti spolova u javne politike”. Na seminaru su sudjelovali i predstavnici županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova: predsjednica Verica Rupčić te Miroslav Kovačić, Ankica Paula Plečić, Marija Mlinarić i koordinatorica Ivanka Perić Novak, predstojnica Ureda državne uprave Elizabeta Repić Perković te viša stručna suradnica  za imovinsko pravna poslove Jelena Drakulić.

Voditeljice seminara su bile finske stručnjakinje Hanna Onwen-Huma i  Annamari Asikainen, a na seminaru su obrađene teme: što su javne politike s uključenom perspektivom ravnopravnosti žena i muškaraca; važnost statističkih podataka razvrstanih po spolu; procjena utjecaja spola; mogućnosti primjene te su izneseni primjeri dobre prakse iz Finske.

Budući da se projekt provodi kao prijelazni instrument EU za Hrvatsku s ciljem unaprjeđenja koordinirane primjene, praćenja i vrednovanja načela rodne ravnopravnosti te jačanja institucionalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost, naši predstavnici su naglasili kako očekuju poziv u Finsku gdje će se upoznati s finskim funkcioniranjem mehanizama rodne ravnopravnosti te bi u okviru tog studijskog putovanja  iskoristili priliku pa iznijeli naša konkretna postignuća, kao  i primjere dobre prakse.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije