Kalendar-plakat posvećen Mari Matočec

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ogranak Matice hrvatske u Đurđevcu je u  Gradskoj knjižnici organizirao predstavljanje kalendara-plakata poezije za 2017. godinu posvećenog Mari Matočec povodom 50. obljetnice smrti. Predstavljanju je prisustvovala predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, koja je i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova. Zahvalila je organizatorima što su kalendar posvetili Mari Matočec. Naglasila je kako je upravo ona svojim djelovanjem i aktivnostima ostvarila bolji položaj podravskih žena, koje su od njezinog vremena uključene u sfere društvenog i kulturnog, pa i političkog djelovanja. „U svoje vrijeme bila je legenda za seljačke žene i svojim aktivnostima je uspjela svratiti pozornost političara u Hrvatskoj na važnost žena i poboljšanje njihovog položaja. Iako je bila neuka, nije joj bilo ravne kada se radilo o agitaciji i radu na selu jer je prirodnom inteligencijom i velikim marom privukla seljačke žene u javni život“ kazala je predsjednica Rupčić i dodala: „Ona i njezina postignuća su bila poznata i cijenjena u Hrvatskoj, ali i u Bosni, Sloveniji i Srbiji jer je okupljala žene na tim područjima i među njima održavala predavanja s različitim temama važnima za žene na selu, od zdravstva, poboljšanja kvalitete života do političkog angažmana. Bila je seljačka spisateljica,  pjesnikinja, dramatičarka i političarka. Mara Matočec je svojom hrabrošću, ustrajnošću i zdušnim radom utrla put svima koji aktivno rade na poboljšanju položaja žena u našem društvu, promicanju ravnopravnosti, pa i ljudskih prava da mogu nastaviti aktivnostima“. U znak zahvalnosti i želje da ime Mare Matočec dobije zasluženo mjesto u sredini iz koje je potekla, Povjerenstvo je 2013. godine iniciralo i što je bilo prihvaćeno u Županijskoj skupštini te je među županijska javna priznanja uvrštena nagrada za promicanje ljudskih prava, koja nosi ime Mare Matočec istaknula je predsjednica Rupčić.

O životu i radu Mare Matočec je govorio predsjednik đurđevačkog ogranka Matice Hrvatske Nikola Cik, a kalendar-plakat poezije je predstavila urednica Mihaela Cik. Moderatorica i recitatorica  je bila ravnateljica Gradske knjižnice Antonija Mandić, a pjesme Mare Matočec su recitirali Anica Jakelić, Jasmina Rep, Iva Parag i Zdravko Seleš dok je glazbeni gost Jure Jakelić je izveo nekoliko balada.

Služba ureda župana