Zamjenik Sobota prisustvovao završnoj konferenciji projekt razvoja IPP i IPT na području regije sjeverne Hrvatske

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U dvorani Skupštine Varaždinske županije jučer je održana završna konferencija projekta razvoja integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta na području regije sjeverne Hrvatske na kojoj su predstavljeni provedeni rezultati i aktivnosti, a na kojoj je prisustvovao i zamjenik župana Darko Sobota.

Dobrodošlicu svim prisutnima uputio je župan Varaždinske županije Predrag Štromar, nakon čega se prisutnima prigodnim riječima obratio i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Zadovoljstvo pokretanjem ovog projekta kao i njegovu važnost istaknuo je zamjenik Sobota osvrnuvši se potom na prometne probleme u ovoj županiji naglasivši: „Što se tiče cestovnog prometa, jedan dio problema smo nedavno riješili i spojili jugozapadni dio naše županije s glavnim gradom. Ostali su problemi u istočnom dijelu županije, gdje cestovni promet ne samo da nije povezan sa Zagrebom, nego nije povezan ni s Varaždinom i Čakovcem“. O potpisivanju samog sporazuma oko projekta zamjenik je istaknuo:„Potpisivanjem ovog sporazuma htjeli smo riješiti upravo te navedene probleme. Svakodnevno smo svjedoci kolapsa i svakodnevnih nesreća na Podravskoj magistrali, a odcijepljenost Podravine od Čakovca i Varaždina, gdje i jesu jake migracije, posebice studenata, ali i zaposlenih u tim županijskim središtima, pokušavamo riješiti na ovaj način“. Na kraju je izrazio zadovoljstvo realizacijom projekta „koji će uvelike svima olakšati prometne kretnje i riješiti probleme za dobrobit svih građana ovih triju županija“.

Potom je koordinatorica projekta za Varaždinsku županiju Petra Martak predstavila projekt kao i njegove aktivnosti, nakon čega se prisutnima obratio i voditelj projekta iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Branko Mihalić.

Valja istaknuti da je u sklopu izrade Master plana iz svake županije izabrano po jedno pilot područje primjene IPP-a na kojem su odabrane jedna željeznička i nekoliko autobusnih linija. Tako je na području Koprivničko-križevačke županije izabrano područje Koprivnica-Virje-Ždala , za Varaždinsku županiju Varaždin-Lepoglava-Trakošćan,  a za  Međimursku županiju Čakovec – Mursko Središće – Toplice Sv. Martin.

Nositelj projekta je Varaždinska županija dok su partneri u projektu Koprivničko-križevačka županija i Međimurska županija, a ukupna vrijednost projekta iznosi 5.199.538,00 kuna.

Projekt sufinancira Europska unija kroz Operativni program „Promet“ 2007.-2013. iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a sufinanciranje od strane Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture iznosi 85% dok preostali dio sufinanciraju Koprivničko-križevačka županija, Varaždinska i Međimurska županija.

Cilj projekta je izrada Master plana za razvoj integriranog javnog prijevoza na području tri županije, koji će dati rješenja i uporišta za sve buduće prometne projekte kao i ubrzati njihovu pripremu i povećati vjerojatnost financiranja iz EU fondova. Projekt će samim time dati temelj za stvaranje kvalitetnog, modernog i efikasnog sustava prijevoza putnika, što će donijeti višestruke koristi za putnike, prijevoznike, gospodarstvo i lokalnu upravu.

S obzirom da je Master plan fokusiran na prijevoz putnika u daljnjoj fazi slijedi razrada projektne ideje za prijavu na novi natječaj na kojem bi naglasak bio na prijevozu tereta što je naročito važno za Koprivničko-križevačku županiju kroz koju prolazi važan željeznički koridor Budimpešta – Rijeka.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: Varaždinska županija