Premijer i župani o nužnosti decentralizacije i strateškim projektima

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas, 19. prosinca s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina te je ovo prvi puta da su se premijer i svi ministri sastali sa svim relevantnim akterima iz jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Naglasio je kako je za ravnomjeran razvoj i normalno funkcioniranje središnje državne vlasti izrazito važno da Vlada i predstavnici lokalnih i regionalnih jedinica usko surađuju i redovito komuniciraju. Sukladno toj potrebi, premijer je naglasio kako će se ubuduće ovakvi sastanci održavati najmanje jednom godišnje. U tome su ga podržali i svi ministri koji su također istaknuli kako su im bitne informacije s terena, a upravo im navedene jedinice mogu to pružiti.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk se zahvalio premijeru što je pozvao predstavnike općina, gradova i županija na sastanak i rekao kako županije neće odustati od decentralizacije: „Odlučni smo  postati nezaobilazna karika u promišljanju budućeg ustroja Republike Hrvatske. Snažno i dalje zagovaramo jačanje ovlasti i nadležnosti županija te mogućnost da barem jednim dijelom sami odlučujemo o prihodima i oblikovanju proračuna.“ rekao je predsjednik Pauk i dodao kako su županije spremne preuzeti urede državne uprave te dogovoriti modele decentralizacije školstva.

Sigurni smo da se decentralizacija može najbolje, najbrže i najefikasnije provesti unutar postojećeg županijskog sustava  i na tome ćemo se zalagati i dalje.“ zaključio je predsjednik Pauk.

Osim rasprave o ključnim temama iz područja lokalne i regionalne vlasti, bila je ovo prilika da župani premijeru prezentiraju sve strateške projekte njihovih županija.

Hrvatska zajednica županija

Izvor fotografija: Vlada Republike Hrvatske