Održana konstituirajuća sjednica Koordinacijskog tima za promicanje dojenja u Koprivničko-križevačkoj županiji

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Koordinacijski tim za promicanje dojenja Koprivničko-križevačke županije održao je u prostorijama Županijske uprave konstituirajuću sjednicu kojoj je podršku pružio i zamjenik župana Ivan Pal zaključivši: „Ovaj tim zajednički s mladim roditeljima te podizanjem svijesti može učiniti nešto dobro za našu zajednicu i ovim  putem Vam se zahvaljujem i podržavam ovaj projekt.“

Ispred Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti prisutnima se obratila pročelnica Željka Koluder Vlahinja te pri tom predstavila dnevni red kojeg su članovi tima jednoglasno prihvatili, nakon čega je izabran voditelj i zamjenik voditelja Koordinacijskog tima. Pročelnica je naglasila važnost promicanja dojenja u Koprivničkoj-križevačkoj županiji s obzirom da je Koordinacijski tim osnovan s ciljem pružanja što kvalitetnije podrške dojenju u zajednici.

img_6628mPored toga, istaknula je da je prioritet rada tima prvenstveno promocija dojenja u zajednici kao poželjnog oblika ponašanja obzirom da je prirodna prehrana najbolji način prehrane djece, a buduće majke i roditelje općenito potrebno je informirati o svim prednostima dojenja. Pročelnica se osvrnula i na dodatne ciljeve Koordinacijskog tima pri čemu je jedan od ciljeva i povećati postotak isključivo dojene djece do 6  mjeseci života, odnosno ukupno dojene djece do 2 godine života,  osigurati što više edukacije zdravstvenih djelatnika, volontera i predstavnika udruga civilnog društva te osigurati dostupnost različitih oblika edukacije i potpore dojenju trudnicama i rodiljama u lokalnoj zajednici kroz provođenje tečajeva za buduće roditelje kao i širenje grupa za podršku dojenju i pružanje podrške dojenju na javnim prostorima.

Između ostalog na sjednici je predstavljen i Nacionalni Program za zaštitu i promicanje dojenja od 2015. do 2016. godine, a raspravljalo se i o trenutnim aktivnostima u promicanju dojenja koje se provode na području županije te su utvrđeni ciljevi i daljnje aktivnosti koje će biti sastavni dio Programa rada Koordinacijskog tima za podršku dojenju u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Bitno je još naglasiti da je župan Darko Koren u studenom ove godine donio Odluku o osnivanju i imenovanju članova i članica Koordinacijskog tima za promicanje dojenja u Koprivničko-križevačkoj županiji u kojem je imenovano sedam članova i članica .  Imenovani članovi tima su stručnjaci iz područja zdravstvene zaštite djece i promicanja prava žena, odnosno zaposlenici Opće bolnice „dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica i Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije.

Služba ureda župana