Izložba “Podravski srcopis” u Lipiku

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Lipik je povodom Mjeseca hrvatske knjige otvorena izložba oslikanih tanjura podravskim vezom  “Podravski srcopis” đurđevačke umjetnice i novinarke Anđele Lenhard Antolin. Izloženi su i primjerci ručnoga rada lipičke Đurđevčice Božice Toth, izrađeni prema tradicijskim predlošcima. Izložbi su pored brojnih posjetitelja prisustvovali predsjednik Gradskog vijeća Lipika Ivan Molnar te gradonačelnik Vinko Kasana, koji je i otvorio izložbu. Našu županiju je predstavljala predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, koja je pored pozdrava i dobrih želja  govorila o umjetnici i izloženim radovima. Anđela Lenhard Antolin se bavi dugi niz godina oslikavanjem tanjura pučkom ornamentikom – motivima podravskog veza. Oduvijek je vez i tekstilno rukotvorje važan dio tradicije i kreativnosti podravskih žena, koje su svoje osjećaje, nadanja i želje s ljubavlju prikazivale kroz stoljeća različitim tehnikama na platnu. Đurđevačka umjetnica je te motive prenijela na tanjure sa željom da ih otme zaboravu  i prikaže na izložbama diljem Hrvatske, kojih je do sada imala desetak. Neumorno prikuplja građu, ostvaruje svoje ideje i priprema nove izložbe, što je izuzetno važno za očuvanje naše tradicije na ovakav jedinstveni način.

Izložbi su prisustvovale i članice Udruge žena Grada Đurđevca, a posebni glazbeni ugođaj su stvorili Ana i Miroslav Betlehem – duo Bemian izvedbama svojih pjesama o Podravini.

Služba ureda župana