Bogatim programom obilježen Dan Općine Kalinovac

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Bogatim programom pod nazivom „Lukovo v Kalnovcu 2016.“ Općina Kalinovac obilježila je svoj Dan Općine i blagdan svetog Luke evanđelista.

Program obilježavanja započeo je u petak, 14. listopada bajkovitim igrokazom u izvedbi Male dramske scene KU „Tomislav Franjić“ nakon čega je održana i promocija knjige Sunčice Orešić.

Obilježavanje je nastavljeno u subotu, 15. listopada održavanjem konjičkog maratona na jezeru Batinska u kategoriji seniora i juniora kojem je pored brojnih prisustvovao i zamjenik župana Darko Sobota, nakon čega je uslijedilo već tradicionalno druženje ribiča, kalinovčana i gostiju. U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Grgur Karlovčan i KU „Tomislav Franjić“ održana je večer folklora i tradicije, a sve okupljene posjetitelje pozdravili su zamjenik Sobota, predsjednica KUD-a Grgur Karlovčan Jasminka Miklić, predsjednik KU „Tomislav Franjić“ Danijel Zvonar i načelnik Općine Kalinovac Branko Sobota. U nedjelju, 16. listopada proslavljena je 70. godišnjica Lovačke udruge „Zeko“ iz Kalinovca na kojoj su dodijeljena lovačka odlikovanja i priznanja članovima za dugogodišnji rad na unapređenju lovstva i zasluge za podizanje lovne kulture.  Obilježavanje je nastavljeno održavanjem Memorijalnog rukometnog turnira za žene „Matin Trepotec“ , u kasnijim satima je održana i 7. Međunarodna izložba rakije i pripravaka od rakije i octa dok je u ponedjeljak, 17. listopada održana književna večer sa akademikom Ivanom Golubom te je predstavljena autobiografija „Običan čovjek – Osnovna škola Ivan Lacković Croata“.

Središnji dio proslave Dana Općine bila je svečana sveta misa u Župnoj crkvi svetog Luke evanđeliste kojoj je nazočio velik broj uzvanika i mještana nakon čega je uslijedila svečana sjednica Općinskog vijeća koju je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Općine Kalinovac Mirko Kovačev.

Na svemu učinjenom u protekloj godini osvrnuo se načelnik Općine Kalinovac Branko Sobota, a između ostalog, naglasio je obnovu Vatrogasnog doma u Kalinovcu te Galerije Ivana Lackovića Croate, te se osvrnuo i na osnovanu Turističku zajednicu područja Dravski Peski čiji su inicijatori općine Kalinovac, Kloštar Podravski i Podravske Sesvete. Dodao je kako je Županijska uprava za ceste u proteklom razdoblju obnovila nekoliko kolnika, osvrnuo se na oblike pomoći koje Općina pruža raznim segmentima društva, a okupljene je upoznao i sa pripremljenim projektima. Na kraju svog govora, zahvalio je svima na dolasku te istaknuo:

Svim mještanima Općine Kalinovac čestitam blagdan Luke evanđeliste i Dan Općine Kalinovac.“

Čestitke povodom Dana Općine svim okupljenima je u ime gradonačelnika i načelnika uputio načelnik Općine Podravske Sesvete Ivan Derežić čestitavši na svemu postignutom u protekloj godini, a osvrnuo se i na značaj jedinica lokalne samouprave.

 „Mislim da je gospodarstvo i poduzetništvo jedan segment koji Općinu Kalinovac ipak razlikuje od drugih,“ istaknuo je župan Darko Koren te se osvrnuo na važnost općina istaknuvši: „Uloga lokalne samouprave, pa i regionalne kao jedne nadogradnje ili koordinatora lokalne samouprave, u svakoj odgovornoj državi je vrlo velika. Mislim da nije pošteno podcjenjivati tu ulogu koju lokalna samouprava ima i u hrvatskom društvu jer sam uvjeren da je najveći razlog jednog napretka i ubrzanog razvoja malih lokalnih sredina upravo na dobroj organiziranosti lokalne samouprave.“

Ujedno je svim okupljenima čestitao Dan Općine Kalinovac, a ovoj svečanoj sjednici pored brojnih gostiju i uzvanika prisustvovali su i zamjenici župana Darko Sobota i Ivan Pal te predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić.

Izvor fotografija: http://www.kalinovac.hr

Služba ureda župana