Održana radionica „Izvorni vez i narodna nošnja Koprivničkog Ivanca“

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U sklopu Dana europske baštine 2016. godine u prostoru Osnovne škole Koprivnički Ivanec održana je radionica „Izvorni vez i narodna nošnja Koprivničkog Ivanca“.

Za organizaciju ove radionice pobrinulo se Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec, a radionici je u ime Koprivničko-križevačke županije nazočila viša savjetnica za kulturu, udruge, nacionalne manjine i sport Vesna Peršić Kovač.

Na radionici su predstavljeni svi dijelovi  i vrste nošnje s njihovim izvornim nazivima kao i tradicionalni ivanečki vez  koji se nalazi na nošnji i čija je izrada kulturno nematerijalno dobro Republike Hrvatske. Pored toga, prikazano je i umijeće izrade ivanečkog veza kao i izvoran način odijevanja ivanečke narodne nošnje.

Prilikom radionice, održana je i izložba originalnih dijelova nošnji koje je predsjednica Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec Gordana Horvat ukratko predstavila i ujedno objasnila pravila oblačenja nošnji.

Cilj ove radionice je prije svega očuvanje jedinstvene baštine Koprivničkog Ivanca te prenošenje  znanja o vrijednosti i izvornosti  narodne nošnje i ivanečkog veza na nove naraštaje.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec