Radni sastanak na temu sustava socijalne skrbi

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

S ciljem upoznavanja sustava socijalne skrbi, Županijsku upravu posjetio je socijalni radnik Philipp Schodler iz Berlina koji se bavi pružanjem podrške za približno 100 obitelji i zaštitom djece.

Voditelj Odsjeka za međunarodne odnose i europske fondove Vladimir Šadek na početku sastanka upoznao je gosta s općim podacima o Koprivničko-križevačkoj županiji posebno istaknuvši geografski položaj, prometnu povezanost, prirodna bogatstva, ekonomiju i bogate znamenitosti na području županije.

Ukratko se osvrnuo i na članstvo Koprivničko-križevačke županije u međunarodnim organizacijama kao i županijskim ulaganjima te projektima u provedbi.

Sustav socijalne skrbi u Koprivničko-križevačkoj županiji prezentirala je pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja istaknuvši kako u Republici Hrvatskoj jedinice lokalne samouprave u području socijalne skrbi imaju više slobode kao i veće obaveze u odnosu na regionalnu (područnu) samoupravu. Dodala je kako se u Ustavu i Zakonu o img_3035mlokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi zapravo među poslovima Županije ne spominje socijalna skrb već samo „mreža socijalnih ustanova“, a kako je jedina ustanova nad kojom Koprivničko-križevačka županija ima osnivačka prava Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica koji skrbi o 270 korisnika.

Osvrnula se i na najznačajnije poslove Županije u području socijalne skrbi istaknuvši kako Županija odobrava pomoć za ogrjev socijalno ugroženim osobama koja se na godišnjoj razini odobrava 1250 osoba ili obitelji. Nadalje, objasnila je kako Županija pruža i jednokratnu pomoć obiteljima koje su se našle u trenutnim teškoćama, financira u potpunosti poslovanje Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica te djelomično tri centra za socijalnu skrb, a financira i usluge pomoći u kući starijim osobama te programe udruga koje pružaju socijalne usluge. Dodala je kako Županija utvrđuje uvjete u pogledu prostora, opreme i radnika za privatne osnivače manjih ili većih domova za smještaj korisnika te donosi plan razvoja socijalnih usluga za buduće razdoblje gdje je posebno naglasila kako je trenutno u fazi donošenja Akcijski plan za uključivanje Roma u Koprivničko-križevačkoj županiji s obzirom da su oni jedna od najugroženijih skupina.

img_3033m

Pročelnica Koluder Vlahinja osvrnula se i na socijalni plan razvoja za petogodišnje razdoblje kojeg donosi Županija, a kojeg Županijskoj skupštini predlaže Savjet za socijalnu skrb Koprivničko-križevačke županije.

Zahvalu na prijemu i prethodno prezentiranim podacima uputio je Philipp Schodler te se ukratko osvrnuo na sustav socijalne skrbi u Njemačkoj istaknuvši kako problemi povezani sa socijalnom skrbi uvelike ovise o nacionalnosti. Objasnio je i sustav obrazovanja za stjecanje zvanja socijalnog radnika u Njemačkoj dodavši kako mu nedostaje praktičnog dijela te je zaključio kako i Republika Hrvatska i Njemačka imaju puno sličnih stvari u Zakonu o socijalnoj skrbi.

Služba ureda župana