Župan Koren sa suradnicima obišao prostore Stožera zaštite i spašavanja

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Župan Darko Koren i zamjenik Ivan Pal u društvu višeg stručnog suradnika za promet i poslove zaštite i spašavanja Stjepana Behina i županijskog vatrogasnog zapovjednika Zvonimira Habijana obišli su prostore Stožera zaštite i spašavanja i HGSS-a u bivšoj Vojarni u Koprivnici.

„Danas smo se okupili kako bismo Vam prezentirali s čime raspolažemo ukoliko dođe do neke nesreće“, započeo je načelnik županijskog Stožera zaštite i spašavanja zamjenik župana Pal te dodao kako se unazad nekoliko godina oprema Stožera značajno povećala zahvaljujući europskim projektima. O budućim planovima napomenuo je kako je Županija nedavno aplicirala na projekt „Upravljanje kriznim situacijama s ciljem očuvanja i zaštite okoliša u pograničnom području – CIDER” u kojem naša Županija sudjeluje kao partner, u vrijednosti 153 tisuće eura za kupnju plutajućih i vanjskih brana, apsorbenata, ronilačkih setova, dronova i sl. Isto tako, istaknuo je kako Stožer trenutno raspolaže s dovoljno opreme u slučaju nesreće i od toga izdvojio spremnike za vodu, ležajeve te novog spasilačkog čamca marke „Waley“ kojeg je financirala Koprivničko-križevačka županija. Osvrnuo se i na ulogu vatrogasaca o kojima je rekao: „Ono što je zaista vrlo ozbiljno u Hrvatskoj su vatrogasci i moramo im biti zahvalni za sve njihove doprinose“.

Zadovoljstvo organizacijom i radom Stožera izrazio je i župan Koren posebno istaknuvši vrijednost i značaj ovih prostorija i opreme, jer „smo nažalost u posljednjih godina vrlo često svjedoci potreba za intervencijama, prije svega u poplavama“ te dodao: „Zahvaljujem se županijskom vatrogasnom zapovjedniku Habijanu i svim članovima Stožera koji se trude biti uvijek spremni i koji nas štite“.

O samoj opremi prostorija Stožera i HGSS-a govorio je viši stručni suradnik za promet i poslove zaštite i spašavanja Behin koji je naglasio kako Stožer raspolaže s kuhinjom, agregatima Hrvatske vatrogasne zajednice te spremnicima sa vodom. Isto tako, istaknuo je da se planira nabaviti još vozila, čamaca te rezervna oprema kao i još jedna prostorija za odlaganje opreme. Za kraj je dodao da je tim Stožera i HGSS-a  „spreman za sve nevolje“.

Valja napomenuti da je jedan dio potrebne opreme u Vojarni u vlasništvu HCK Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a u spremnosti su ekipe kao i stanice kojih ima ukupno jedanaest. Pored toga, sadašnja HGSS Stanica Bjelovar uskoro prelazi u HGSS Stanica Koprivnica koja će pokrivati područje Koprivničko-križevačke županije, odnosno 3 grada i 22 općine.

Služba ureda župana