Obilježen Dan državnosti i 25. godišnjica neovisnosti Republike Hrvatske u Pečuhu

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U sklopu predstavljanja Koprivničko-križevačke županije na konzularnom području u Republici Mađarskoj zamjenik župana Ivan Pal sa suradnicima prisustvovao je obilježavanju Dana državnosti i 25. godišnjici neovisnosti Republike Hrvatske.

Otvorenjem izložbe „100 godina Price“ započela je svečanost obilježavanja koju je otvorio gradonačelnik grada Pečuha Zsolt Pava dok je o samoj izložbi govorio hrvatski kulturni djelatnik iz Mađarske Ernest Barić. Radi se o izložbi koja je otvorena povodom stote godišnjice rođenja hrvatskog slikara i likovnog pedagoga Zlatka Price, a sva izložena dijela darovana su gradu Pečuhu.

Svečanost se nastavila u Pečuškoj katedrali gdje je održana sveta misa za Domovinu koju je predvodio župnik iz Mohača Attila Bognar, a koncelebrirali su ju svećenici iz Republike Mađarske i Hrvatske. Tom prigodom generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu, Vesna Haluga na svetoj misi nosila je svečanu peteransku narodnu nošnju. Nošnja je rekonstruirana te izrađena pod utjecajem građanskih modnih stilova koja se nosila u svečanim prilikama, a za tu priliku posudila ju je predsjednica kulturno umjetničkog društva „Fran Galović“ Peteranc Katica Erdec.

DSC_1591mSvečani prijem proslave hrvatske državnosti i predstavljanja naše Županije u hrvatskom centru Miroslav Krleža upriličila je konzulica Haluga te tom prilikom zahvalila županu Darku Korenu i zamjeniku Palu na odličnoj suradnji kroz godine te poželjela još bolju u budućnosti. „Izuzetno sam ponosna što danas predstavljamo jednu od najmanjih hrvatskih županija, Koprivničko-križevačku županiju, ali po mnogočemu najuspješniju županiju.“.

Prigodnim riječima obratio se i zamjenik župana Pal čestitavši svima Dan državnosti. „Dragi Hrvati i Hrvatice u Mađarskoj, dragi prijatelji čestitam Vam Dan naše državnosti te se zahvaljujem konzulici Halugi što je upravo našu Županiju odabrala za glavnog partnera.“.

Prilikom svog govora osvrnuo se i na izložbu „Hrvatska naiva, bogatstvo običaja – Hlebinska škola“ koja je nedavno održana u Mađarskoj, ali i na sve događaje koji su bili i koji će tek biti održani u Mađarskoj s željom da i daljnja suradnja bude ovako dobra kao i do sada.

Na samom prijemu predstavljena je Koprivničko-križevačka županija te je prikazan županijski turistički film koji prikazuje njene čari i ljepote, a u sklopu predstavljanja Županije održan je i kuharski show Podravke.

Bila je ovo prilika da predsjednik Hrvatske samouprave u Republici Mađarskoj Ivan Gugan, preda gradonačelniku grada Vukovara Ivanu Penavi donaciju od 10 tisuća eura koju su sakupili Hrvati u Mađarskoj za obnovu vukovarskog vodotornja.

Za kulturno umjetnički dio programa pobrinuli su se ženski pjevački sastav „Korjeni“ iz Martinaca te tamburaški sastav „Biseri Drave“ iz Starina, a prijemu prisustvovali su direktor županijske Turističke zajednice Zdravko Mihevc, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Zdravko Dijaković, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Dragan Vulin te brojni uvaženi gosti i uzvanici.

Služa ureda župana