Radna skupina za zdravstvo i socijalnu skrb održala sjednicu

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U prostorijama Hrvatske zajednice županija održana je peta sjednica Radne skupine za zdravstvo i socijalnu skrb na kojoj se razgovaralo o aktualnoj problematici u zdravstvu i mogućim rješenjima, a kojoj je prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja.

Voditeljica Radne skupine Helena Bandalović izvijestila je članove o održanom sastanku u Ministarstvu zdravlja na temu „EU fondovi –  (su)financiranje specijalizacija iz primarne zdravstvene zaštite na nerazvijenim područjima“ te je županijskim pročelnicima iz područja zdravstva predstavila mogućnost korištenja financijskih sredstava iz fondova Europske unije. Riječ je o 200 milijuna kuna koje će se uložiti u edukacije i specijalizacije liječnika primarne zdravstvene zaštite iz pet medicinskih djelatnosti: obiteljske medicine, ginekologije, pedijatrije, hitne medicine i radiologije.

Jedna od tema sastanka bila su i otvorena savjetovanja Ministarstva zdravlja, točnije savjetovanja o Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, o mreži hitne medicine te o mreži telemedicine.

Članovi Radne skupine složili su se kako standard u Hrvatskoj nije ujednačen da bi zdravstvo u jedinicama lokalne samouprave djelovalo jednakim intenzitetom i na jednak način te da je potrebno na nacionalnoj razini napraviti analizu lokalne mreže zdravstva, ali i hitne medicine te prilagoditi potrebe prema rezultatima analize.

Između ostalog, razgovaralo se i o vraćanju bolnice osnivačima, odnosno županijama te kako je trenutno aktualno potpisivanje sporazuma između Ministarstva zdravlja, sanacijskih ustanova i županija koji se tiču nastavka sanacije od strane županija do kraja 2018. godine.

Jednoglasno je zaključeno da Radna skupina za zdravstvo i socijalnu skrb treba biti uključena u predlaganje i eventualne prijedloge izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti jer su upoznati s problematikom te mogu ponuditi konkretna rješenja i tako biti ruka pomoći ministarstvima i svima koji su uključeni u zdravstveni sektor.

Služba ureda župana