Otkrivena spomen ploča u Đurđevcu na obljetnicu rođenja Josipa Turkovića

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U organizaciji Udruge Peski-Art Đurđevac, Mjesnog odbora Peski-Đurđevac i Družbe Braće Hrvatskoga Zmaja, a povodom obilježavanja 80. obljetnice rođenja, u Đurđevcu je otkrivena spomen ploča u čast slikaru Josipu Turkoviću. Spomen ploča postavljena je na nekadašnjoj Turkovićevoj obiteljskoj kući na Peskima, u ulici Matije Gupca 6, a svečanosti je prisustvovala i predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić. Tom je prilikom naglasila važnost sjećanja i dužne pažnje iskazane postavljanjem spomen ploče velikanu slikarstva i kulture u Đurđevcu uz naglasak njegovih početaka likovnog stvaralaštva upravo u kući na Peskima, gdje je proveo djetinjstvo i mladost.

O slikaru Turkoviću nekoliko riječi pružili su Anđela Lenhard Antolin, predsjednik Udruge „Peski-Art Đurđevac“ Franjo Mihočka, Zdravko Šabarić, Luka Kokotić, a u ime Družbe Braće Hrvatskoga Zmaja svoje impresije iznio je pročelnik Zmajskoga stola Križevci i poznati slikar prof. Zoran Homen dok je prigodne pjesme recitirao Matija Vogrinčić.

Svečanosti su prisustvovali članovi uže i šire obitelji, brojni slikarevi kolege i prijatelji te mnogi građani, a spomen ploču otkrila je supruga Josipa Turkovića Ivanka.

Služba ureda župana