Obrtnička škola obilježila Dan ružičastih majica

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Dan ružičastih majica program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači u cijelome svijetu. Ideja o obilježavanju tog dana pojavila se u Kanadi 2007. godine kao reakcija na događaj kada je jedan dječak odjenuo ružičastu majicu u znak podrške svojoj majci, koja je oboljela od raka dojke. Zbog te ružičaste majice bio je izvrgnut uvredama i izrugivanju, a zatim i fizičkom nasilju svojih vršnjaka. Sljedeći dan njegovi školski kolege došli su u školu u ružičastim majicama, u znak podrške prijatelju, osuđujući na taj način vršnjačko nasilje.

– „S obzirom da je jedan od ciljeva naše Škole odgoj djece u ozračju međusobnog uvažavanja, poštovanja i ravnopravnosti, profesori i učenici odlučili su pridružiti se obilježavanju tog Dana tako što će odjenuti ružičaste majice sa slikom i prigodnim natpisom. Osim toga, u hodniku Škole postavljena je boksačka vreća pod motom „Izbaci bijes na vreći…njezine osjećaje ne možeš povrijediti! kako bi se potaknulo učenike na efikasan način nošenja sa stresom i rješavanja frustracija“. – rekla je Paula Kuharić, psihologinja Škole.

Bruno Antolić, socijalni pedagog Obrtničke škole, istaknuo je važnost provedbe preventivne aktivnosti u Školi: – „Škola je mjesto gdje mladi ljudi borave veliki dio svog vremena i tim više bi škola trebala biti zaštitni čimbenik u smislu da pomogne njihovom psihosocijalnom razvitku, a nikako rizični čimbenik koji bi kod mladih izazivao osjećaje straha, napetosti, odnosno anksioznosti“.

Ovaj Dan u Školi obilježen je uz suradnju s Boks klubom „David“ čiji je član Antonio Tkalčić, učenik Škole, koji je i pribavio boksačku vreću. Isto tako, mnogi profesori dali su svoj doprinos u izradi plakata, video materijala. Također, na tv-u Škole vrte se prigodne fotografije, priče i film kako bi se putem različitih izvora doprlo do naših učenika i potaknulo ih na promišljanje o tom ozbiljnom problemu.

Pedagoška služba Obrtničke škole Koprivnica