Svečana komemoracija i posljednji ispraćaj „Junaka iz doline“ Jože Friščića

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Brojni prijatelji, suradnici, poznanici iz društvenog, gospodarskog i političkog života uputili su danas na groblju u Koprivničkom Ivancu svoje posljednje zbogom „Junaku iz doline“ Joži Friščiću koji je u subotu, 23. siječnja izgubio svoju posljednju i najtežu bitku.

Povodom smrti nekadašnjeg župana, a prije posljednjeg ispraćaja, Koprivničko – križevačka županija organizirala je svečanu komemoraciju u Gradskoj vijećnici u Koprivnici kojoj je nazočila obitelj i rodbina.

Duboko potresen posljednje riječi svom nekadašnjem šefu uputio je župan Darko Koren: „Joža je prije svega za mene bio dobar čovjek i prijatelj, doživljavao sam ga kao svog drugog oca. Svoj politički put gradio sam uz njega, cijelo vrijeme imao sam njegovu podršku i na tomu sam mu iznimno zahvalan“.

Župan Koren kazao je da je Joži uvijek Podravina, ali i Hrvatska bila u srcu i u njima je ostavio neizbrisiv trag u političkom, gospodarskom i društvenom životu. „Bio je istinski haesesovac starog kova, koji je znao da bez zadovoljnog seljaka nema ni uspješne države. Uvijek je imao vremena za ljude i njihove probleme“ rekao je župan. Istaknuo je da je napravio mnogo toga dobroga za našu Koprivničku-križevačku županiju te ostavio trag u brojnim projektima.

„Kroz izuzetan profesionalni odnos, izgradili smo i svoj osobni, prijateljski put. Bio je mentor otvorenog srca koji je u svoje učenike duboko utkao svoje vizije i ideale. U politički život unio je novi duh, duh bliskosti sa suradnicima. Bio je veliki političar, čovjek koji je uvijek imao vremena za ljude i njihove probleme. Bio je skroman, a opet uspješan“ – rekao je župan o svom mentoru Joži.

Župan Darko Koren oprostio se riječima: „Neka se svatko od nas sjeti trenutka kada je njegova zvijezda najjače zasjala u našem životu“.

U ime svih članova Hrvatske seljačke stranke u kojoj je Josip Friščić započeo svoju političku karijeru 1992. godine, te obnašao dužnost predsjednika stranke u dva mandata oprostio se Krunoslav Belaj prisjetivši se njegovih riječi: „Moraš biti s ljudima! Dečki, glave skupa! Nas zanima mali čovjek!“ To su životne istine koje si govorio, živio i vjerovao. Pošten prije svega, hrabar i dosljedan. Takav je bio naš Joža – kazao je Belaj.

Jožin dugogodišnji prijatelj i tehnički direktor Slavena Belupa Robert Kerovec, prisjetio se kako se upravo prije 30 godina upoznao s Jožom, „a gdje drugdje, nego na nogometu, koji je bio njegova velika ljubav“ rekao je Kerovec.

Nakon komemoracije, brojni prijatelji iz Koprivničko – križevačke županije i iz cijele Hrvatske nakon riječi oproštaja koje su ostavili u Knjizi sjećanja, uputili su se na Ivanečko groblje. Josip Friščić bio je dragovoljac Domovinskog rata i nositelj Spomenice Domovinskog rata te je pokopan uz visoke vojne počasti, a posljednji ispraćaj na ivanečkom groblju vodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, dekan Koprivničkog dekanata Leonard Markač i ivanečki župnik Nikola Bukovčan.

Sprovodu su nazočili župani i zamjenici iz nekoliko hrvatskih županija, saborski zastupnici, gradonačelnici i zamjenici, načelnici, gospodarstvenici, čelnici i prijatelji iz svijeta sporta, stranački kolege, djelatnici Županijske uprave, mještani općine Koprivnički Ivanec, vatrogasci, članovi lokalnih udruga, folkloraši u ivanečkim nošnjama, sportaši…

Prigodnim riječima na groblju oprostili su se Mario Švegović, predsjednik Općinskog vijeća Koprivnički Ivanec, te zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca Ivan Vuk.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.