Odobreno sufinanciranje za projekt EDORA

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Odlukom o odabiru korisnika sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Koprivničko-križevačkoj županiji je odobreno sufinanciranje projekta EDORA – Edukacija upotrebom javnog prijevoza do održivog razvoja. Projekt je prijavljen na javni poziv Fonda za neposredno sufinanciranje provedbe obrazovnih, istraživačkih i razvojnih aktivnosti, a njegova ukupna vrijednost iznosi 102.000 kuna. Prihvaćeni troškovi projekta iznose 90.000 kuna, od čega će Fond sufinancirati 80% sredstava. Provedba će krenuti nakon potpisivanja Ugovora o sufinanciranju.

Cilj projekta je uspostava modela informiranja učenika osnovnih i srednjih škola te njihovih nastavnika o održivom razvoju i zaštiti okoliša s naglaskom na ekološkim, energetskim i sigurnosnim učincima u prometu. Zato će u projekt biti uključeno 15 osnovnih škola u kojima će biti održana predavanja o prednostima javnog prijevoza, održivom razvoju i zaštiti okoliša. Predavanja će uz ovlaštene predavače držati i 20 mladih edukatora iz Srednje škole Koprivnica i Strukovne škole Đurđevac, koji će prethodno biti osposobljeni za navedenu temu. Uz neposredni rad s učenicima projekt uključuje i promidžbene aktivnosti te studijsko putovanje mladih edukatora.

Projekt se u mnogočemu nastavlja na EU projekt o integriranom prijevozu putnika u kojem Koprivničko-križevačka županija sudjeluje u partnerstvu s Varaždinskom i Međimurskom županijom. Svrha ovakvih aktivnosti je podizanje svijesti o važnosti javnog prijevoza, što je bitan čimbenik u popularizaciji integriranog prijevoza budući da njegova uspješna implementacija ovisi o interesu i potrebama korisnika koji su danas za svakodnevna putovanja uglavnom prisiljeni koristiti automobile (što koncept integriranog prijevoza treba promijeniti).

Odsjek za međunarodnu suradnju i EU fondove