U Križevcima održana 3. državna izložba izvornih pasmina peradi

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U nedjelju, 25. listopada u Križevcima je održana 3. državna izložba izvornih pasmina peradi. Uzgajivači peradi iz više hrvatskih županija izložili su 77 kolekcija peradi i to izvorne pasmine peradi, zagorskog purana, kokoši hrvatice, križevačke kukmice i dravske guske, a sve s ciljem očuvanja jedinstva genetskog naslijeđa izvornih pasmina.
Pozdravnu riječ uzgajivačima i gostima uputio je predsjednik Udruge uzgajivača hrvatskih pasmina peradi – Kukmica Milan Mišir, naglasivši kako je potrebna veća potpora države kako bi se održalo ovo jedinstveno izvorno naslijeđe hrvatske peradi.
Koprivničko – križevačka županija bila je jedan od suorganizatora, a župan Darko Koren istaknuo je na otvorenju da nas izložba upućuje na jednu važnu stvar, a to je da volimo i cijenimo ono što je naše, domaće i hrvatsko, rekavši kako će županija i dalje pomagati u radu ovoj i sličnim udrugama.
Gradonačelnik Grada Križevaca i domaćin izložbe Branko Hrg istaknuo je zadovoljstvo što se izložba održava u Križevcima te uputio čestitke Milanu Miširu, predsjedniku Udruge Kukmica na očuvanju izvornih pasmina peradi, posebice Križevačke kukmice.
U ime organizatora obratila se ravnateljica Hrvatske poljoprivredne agencije Marija Vukobratović, rekavši kako su uz kokoš hrvaticu i zagorskog purana još dvije pasmine u postupku priznavanja, a to su križevačka kukmica i dravska guska.koke14
Izložbu je otvorio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras rekavši kako je i poljoprivreda poduzetništvo te da poljoprivrednici trebaju više koristiti sredstva Europske unije.
Proglašeni su najbolji uzgajivači po pasminama. Najbolji su kod zagorskih purana i purica brončanog soja Božidar Županić iz Klanjca, kod crnog soja Dragutin Medenjak iz Donje Voće, kod crnog soja Dragutin Medenjak iz Donje Voće, kod crnog soja Dragutin Medenjak iz Donje Voće, kod sivog soja Josip Kovačić iz Ludbrega, kod svijetlog Ankica Mesec iz Ivanca.
Kod kokoši hrvatica, najbolje od crvenog i crnog soja imaju OPG Halambek iz Velikog Trgovišća, kod crno-zlatnog Zlatko Herceg iz Sračinca, a jarebičasto-zlatnog Dražen Tenšak iz Krapine.
U organizaciji izložbe sudjelovali su: Hrvatska poljoprivredna agencija, Koprivničko – križevačka županija, Grad Križevci, Hrvatski savez uzgajivača kokoši hrvatice, Udruga uzgajivača hrvatskih pasmina peradi Kukmica, a pokrovitelj je bilo Ministarstvo poljoprivrede.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.