Održana međunarodna finalna konferencija i završni sastanak partnera projekta Green Partnerships

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U Mariboru je od 19. do 21. svibnja 2015. godine održan posljednji međunarodni koordinacijski sastanak partnera i finalna konferencija projekta GREEN PARTNERSHIPS. Projekt GREEN PARTNERSHIPS odvijao se od siječnja 2013. do svibnja 2015. godine, u sklopu 5. poziva Programa Mediteran (MED) čija je tema bila „Inovacije za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost“. U projektu je sudjelovalo 12 partnera iz 11 zemalja, a vodeći partner bio je Institut za poljoprivredu i šumarstvo iz Maribora. Hrvatski partner u projektu bio je Zavod za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije, a ostali partneri su: Energetska agencija Podravje (Slovenija), Općina Lakatamija (Cipar), GERES – grupa za okoliš i obnovljivu energiju (Francuska), Tehničko sveučilište Kreta (Grčka), Kyoto Club (Italija), AREANATejo – Regionalna agencija za okoliš i energiju (Portugal), Gradsko vijeće Granollersa (Španjolska), Poljoprivredno sveučilište Tirana (Albanija), Hidroinženjerski institut Sarajevo (BiH), te Institut za strateške studije i prognoze (Crna Gora). Ukupni budžet projekta iznosi 1.976.060 eura, od čega je Zavod imao na raspolaganju 104.700 eura.
Na finalnoj konferenciji prisustvovalo je preko 80 sudionika, prvenstveno stručnjaka s područja korištenja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Sudionicima skupa obratili su se direktor Instituta za poljopriv
redu i šumarstvo iz Maribora, predsjednik slovenske poljoprivredne i šumarske komore, predsjednik Udruge gradova i općina Republike Slovenije, predstavnici slovenskih ministarstava te slovenska dobitnica Nobelove nagrade za mir Lučka Kajfež Bogataj, klimatologinja s Biotehnološkog fakulteta iz Ljubljane. Osim toga, važnost održivog razvitka naglašena je i u prezentacijama predstavnikanekoliko europskih udruženja: Lokalne vlasti za održivost (ICLEI), Europske federacije agencija i regija za energiju i okoliš (FEDERANE) te Sporazuma gradonačelnika (Covenant of Mayors).
20150520_105116mSvi partneri imali su mogućnost predstaviti rezultate svojih aktivnosti unutar projekta u sklopu održanih panel diskusija, na kojima su glavne teme bile: energetska učinkovitost u javnoj sferi, doprinos lokalnih partnerstva u implementaciji energetskih strategija te zakonski, tehnički i financijski okviri za prevladavanje prepreka i pronalazak optimalnih rješenja. Najvažniji rezultati Zavoda ostvareni su provedbom tri akcijska plana u kojima su izrađeni Glavni projekt postavljanja solarnih panela na zgradu Doma za starije i nemoćne osobe u Koprivnici, energetski certifikat i Glavni projekt energetske obnove Osnovne škole Grigor Vitez, Sveti Ivan Žabno te studija isplativosti izgradnje postrojenja na biomasu u gradu Đurđevcu.
Posljednji dan partneri su sudjelovali u stručnom obilasku primjera dobre prakse korištenja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Organiziran je posjet hidroelektrani „Fala“ na rijeci Dravi, postrojenju na drvnu sječku u Općini Lenart te rasadniku orhideja u Dobrovniku kao primjeru korištenja geotermalne vode i bioplina.

Zavod za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije