Održano predavanje uz izložbu August Šenoa i Hrvatsko narodno kazalište

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U utorak, 5. svibnja 2015. godine u prostorijama Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovačkoga Križevci održano je prigodno predavanje uz izložbu August Šenoa i Hrvatsko narodno kazalište. O obitelji Augusta Šenoe i Hrvatskom narodnom kazalištu govorili su dr. sc. Branko Hećimović i prof. dr. sc. Antonija Bogner-Šaban, znanstveni savjetnici Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU.

Uvodnu riječ održao je akademik dr. sc. Franjo Tomić, voditelj Zavoda za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije u Križevcima. Prisutne je kratko pozdravio i zahvalio Zavodu i predavačima na suradnji Zoran Kovač, ravnatelj Gimnazije, a predavače je predstavo dr. sc. Ivan Peklić, upravitelj Zavoda i profesor povijesti u križevačkoj Gimnaziji.

Dr. sc. Branko Hećimović prikazao je život i bogat rad Augusta Šenoe, vrijeme i okruženje u kojem je Šenoa živio i stvarao, utjecaje kojima je bio izložen, te nastanku izložbe. Prof. dr. sc. Antonija Bogner-Šaban na zanimljiv način upoznala je prisutne učenike, profesore i zainteresirane građane s ostalim stvaraocima iz obitelji Šenoa. S njihovim počecima kazališnog djelovanja s improviziranom šminkom i kostimografijom u mladenačkim dvorišnim predstavama koje su s prijateljima priređivali za sitniš. Nadalje, zanimljivo je bilo poslušati kakav su utjecaj imale žabe na razvoj kazališta, te da se radnja vesele jednočinke Julija Šenoe Kobna cvjetača iz 1878. odigrava u Križevcima.

Predavanje su organizirali Zavod za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije u Križevcima i Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci kao jedno u nizu događanja povodom 340 godina gimnazijskog školstva u Križevcima i prigodom Dana grada Križevaca.

 Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga