Koprivničko-križevačka županija dobila izvrsnu ocjenu za proračunsku transparentnost

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Institut za javne financije predstavio je rezultate sveobuhvatnog istraživanja transparentnosti proračuna županija, gradova i općina. Kao i u dosadašnjim istraživanjima, županije su se pokazale kao najtransparentnije jedinice, a po prvi put prosjek svih županija, uključujući i Koprivničko-križevačku, je 5,0 što znači da su objavile svih pet proračunskih dokumenata na svojim mrežnim stranicama. Gradovi su objavili u prosjeku 4,7, a općine 4,4 dokumenta.

Ovim je istraživanjem obuhvaćeno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj. Otvorenost je mjerena brojem objavljenih proračunskih dokumenata na službenim internetskim stranicama lokalnih i područnih (regionalnih) jedinica u razdoblju od studenog 2020. do travnja 2021., a to su: godišnje izvršenje proračuna za 2019., polugodišnje izvršenje proračuna za 2020. te prijedlog proračuna, izglasani proračun i proračun za građane za 2021. godinu.

Važno je spomenuti kako je u sedam ciklusa istraživanja, proračunska transparentnost svih lokalnih i područnih (regionalnih) jedinica porasla s 1,8 u prvom na 4,5 u ovom, posljednjem ciklusu. Najbolji pokazatelj napretka je objava proračuna za građane kojeg je 2015. godine objavilo samo 1 posto općina, a 2021. godine čak 80 posto.

Kako bi dobiveni rezultati bili građanima što dostupniji i pregledniji, na internetskim stranicama Instituta za javne financije objavljena je interaktivna karta s rezultatima i podacima o svim županijama, gradovima i općinama.

 

Služba ureda župana