Ustanove u kulturi s područja županije obilježile 16. Noć muzeja

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U petak, 29. siječnja održana je šesnaesta po redu Noć muzeja, kulturna manifestacija koja je započela 2005. godine i koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. U okolnostima kada se većina kulturnih događanja zbog pandemije koronavirusa preselila u digitalnu sferu ovogodišnja Noć muzeja održana je pod nazivom „Digitalna Noć muzeja“ s temom „Zadaće muzeja u uvjetima kriza“ kojom se posjetiteljima približio način  funkcioniranju muzeja u uvjetima globalne svjetske krize.

Obilježavanju manifestacije tradicionalno su se priključili muzeji i galerije s područja Koprivničko-križevačke županije koji su u skladu s epidemiološkim uvjetima pripremili programe na online platformama te kroz zvučne instalacije, virtualne i kontaktne obilaske prikazali domišljat način komunikacije, tehnološku opremljenost i poseban odnos s publikom u kriznim situacijama.

Muzej grada Koprivnice prikazao je svoj stalni postav koji prikazuje stvaranje, razvoj i život koprivničkih građana od kraja 18. stoljeća, sakralnu umjetnost i provincijalne umjetničke domete, potom arheološku i etnografsku baštinu te sudjelovanje u Domovinskom ratu. U prizemlju Muzeja je prezentirana akcija „Koprivnički kvartovi“, kao novoakvizirana fotografska baština razvoja Koprivnice u 20. stoljeću. U Galeriji Koprivnica predstavljena je izložba Darka Markića „Landscapes“, a u Galeriji Mijo Kovačić prikazan je stalni postav najstarijeg živućeg slikara hlebinske škole – Mije Kovačića.

Galerija Ivan Sabolić u Peterancu je također prikazala svoj stalni postav djela kipara Ivana Sabolića, a u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama je priređena izložba „Umjetnost u zajednici“ kojom su prikazani radovi studenata zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i danas aktivnih naivnih slikara te film o stvaralaštvu Ivana Večenaja uz 100. obljetnicu rođenja.

U stalnom postavu Gradskog muzeja Križevci Posjetitelji su razgledali  Arheološku zbirku, Zbirku starog oružja, Kulturno-povijesnu zbirku, Etnografsku zbirku, Sakralnu zbirku te Cehovsku zbirku i sobu posvećenu znamenitim Križevčanima, a u prostorima Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci, predstavljena je izložba „Od cehova do Čelika i nakon“. U Muzeju Grada Đurđevca  predstavljen je projekt „Pod nazivom Od crteža do stop animacije“. Nastao u suradnji s đurđevačkom osnovnom školom,  a posjetitelji su razgledali  izložbu “Čudesne naprave” Leonarda da Vicija te stalni postav muzeja, Interpretacijski centar Picokijade koji pruža uvid u povijesnu, etno i prirodnu baštinu te Legendu o Picokima.

Izvor fotografija: drava.info, epodravina.hr, Muzej Grada Koprivnice

Služba ureda župana