Slovenska Općina Šentjur u suradnji sa Županijom i Općinom Hlebine osigurala humanitarnu pomoć za Sisačko-moslavačku županiju

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Kako bi pomogli stanovništvu koje je pogođeno razornim potresima u Sisačko-moslavačkoj županiji, predstavnici Općine Šentjur iz Republike Slovenije danas su u Hlebinama načelnici Općine Božici Trnski i zamjeniku župana i načelniku županijskog Stožera civilne zaštite Ratimiru Ljubiću uručili donaciju humanitarne pomoći. Općinu Hlebine i Koprivničko-križevačku županiju veže dugogodišnje prijateljstvo s Općinom Šentjur i županom Markom Diacijem, a posebno je važno naglasiti suradnju Udruge hlebinskih slikara i kipara naive i Društva likovnih umjetnika „Rifnik“ iz Šentjura. Pomoć prilikom isporuke donacije pružili su članovi županijske Podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske koje također veže suradnja s veteranskom udrugom iz Šentjura.

Zamjenik Ljubić, koji je uime županijskog Stožera preuzeo donaciju, zahvalio je prijateljima iz Šentjura koji su velikodušno priskočili u pomoć ugroženom stanovništvu, a u dogovoru sa Stožerom Sisačko-moslavačke županije organizirat će se dostava prikupljenih donacija.

Iskreno zahvaljujemo Općini Šentjur na svemu što su učinili za žrtve potresa, kao i svim građanima Koprivničko-križevačke županije, gradskim i općinskim društvima Crvenog križa, općinskim stožerima civilne zaštite, HGSS-u, udrugama i tvrtkama, na čelu s našom najvećom kompanijom Podravkom koja je odmah poslala kamion hrane. Nakon što dobijemo zeleno svjetlo od nacionalnog i njihovog lokalnog Stožera, uključit će se i županijski obrtnici i to u građevinske radove, a posebno moramo zahvaliti županijskim vatrogascima koji odrađuju već četvrtu smjenu na sanaciji krovišta na tom području, dok je zapovjednik Zvonimir Habijan i nadalje na raspolaganju lokalnom Stožeru. Svaka je pomoć dobrodošla i za svaku je pohvalu vidjeti koliko se mnogo ljudi uključilo.“, dodao je zamjenik Ljubić, podsjetivši kako je i Koprivničko-križevačka županija donirala 200 tisuća kuna.

Zahvalama se pridružila i načelnica Hlebina Božica Trnski te istaknula: „Društvo likovnih umjetnika „Rifnik“ zaslužno je za ovu hvalevrijednu akciju, a sve na temelju našeg dugogodišnjeg prijateljstva. Hvala svim mještanima Šentjura, hvala njihovom županu Marku Diaciju, a posebno hvala Martinu Čateru iz „Rifnika“ koji je pokrenuo ovu pozitivnu priču iz Slovenije. Stiglo nam je pet vozila prepunih hrane, higijenskih potrepština, deka i grijalica, što smo sve uskladištili u općinskom Društvenom domu, a Županija će nadalje, prema dogovoru, distribuirati na potresom zahvaćeno područje.“

 Emotivnim govorom obratio se i predsjednik Društva „Rifnik“ Martin Čater, ujedno i pokretač ove humanitarne akcije, izrazivši zadovoljstvo prijateljstvom koje veže hrvatske i slovenske općine i županije.

Zahvaljujem svima koji su se uključili, mislim da smo prikupili oko 4 tone hrane, higijene i ostalih potrepština, a odlučili smo se na donaciju preko Općine Hlebine i županijskog Stožera jer znamo da će ju uputiti kamo je potrebno i da će doći u prave ruke. Jako sam sretan što donacije stižu iz svih dijelova Slovenije, u mislima smo sa svima koji su stradali u potresu i nadamo se da ćemo im na taj način barem malo olakšati.“, poručio je predsjednik Čater te dodao kako će i nadalje organizirati prikupljanje pomoći, a DVD-u Hlebine, koje je također sudjelovalo u sanaciji krovišta na potresom pogođenom području, donirana je vatrogasna oprema.

Uz donaciju za žrtve potresa, Općina Šentjur uručila je zamjeniku Ljubiću i nekoliko kutija zaštitne opreme, prvenstveno zaštitnih maski, kao doprinos u borbi s koronavirusom.

Služba ureda župana