Obavijest: Vozači teretnih vozila međunarodnog transporta od sada mogu koristiti kućnu izolaciju uz poštivanje svih mjera samoizolacije i uputa za zaštitu zdravlja

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske u četvrtak 26.ožujka donio je  Odluku o postupanju i primjeni karantene i kućne izolacije za vozače teretnih vozila međunarodnog transporta za vrijeme proglašene epidemije bolesti COVID-19 po kojoj od sada vozači mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu.

Hrvatski državljani i strani državljani s odobrenim boravkom u Republici Hrvatskoj, koji voze teretna vozila za hrvatskog poslodavca u međunarodnom transportu, nakon utovara ili istovara robe, mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu, poštujući propisane mjere samoizolacije te na poziv poslodavca obavljati daljnje prijevozničke aktivnosti bez vremenskog ograničenja boravka u kućnoj izolaciji. 

Vozači su dužni primjenivati sve propisane mjere i upute kojima se sprječava širenje koronavirusa – socijalnim distanciranjem, održavanjem razmaka i izbjegavanjem bliskog kontakta s osobama uz pridržavanje higijene te čišćenja i definfekcije prostora u kojem borave.

Primijete li vozači simptome bolesti, dužni su se telefonskim putem, radi dobivanja daljnjih uputa, odmah obratiti izabranom liječniku obiteljske medicine.

Ako ti vozači nisu u mogućnosti, nakon utovara i istovara robe, boraviti u kućnoj izolaciji u vlastitom domu, mogu koristiti smještaj u karanteni/ samoizolaciji organiziranoj od strane poslodavca, a koja je prethodno potvrđena od nadležnih županijskih stožera civilne zaštite.

U slučaju da je boravak u karanteni/ samoizolaciji kraći od 24 sata, vozači teretnog vozila dužni su dnevni odmor provoditi u prostoru kabine svog vozila parkiranog na parkiralištu poslodavca.
Ako vozači teretnih vozila međunarodnog transporta nisu u mogućnosti, iz objektivnih razloga, koristiti opisani smještaj iz ove Odluke, mogu boraviti u prostoru karantene u organizaciji županijskih stožera Civilne zaštite.

Služba ureda župana