Preporuka Stožera Civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije vezane za koronavirus

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Sukladno objavljenim mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite vezanim za odgodu ili ograničavanje organiziranih skupova kojima se nastoji smanjiti unos bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa (SARS-CoV-2) Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava sve organizatore eventualnih javnih okupljanja da se za suglasnost održavanja istih obavezno obrate županijskom Stožeru  putem elektroničke pošte na adrese – načelnika Stožera (ratimir.ljubic@kckzz.hr), zamjenice načelnika Stožera (melita.ivancic@kckzz.hr) ili referenta za zaštitu i spašavanje (kresimir.skvorc@kckzz.hr).

Stožer će u suglasnosti sa epidemiološkom službom Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko križevačke županije razmotriti  prijavu javnog okupljanja, dati mišljenje o održavanju istog te pismenim putem organizatora obavijestiti o tome može li se javno okupljanje održati.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije ovim putem apelira na sve stanovnike da s obzirom na situaciju i aktualne preporuke  Zavoda za javno zdravstvo, a imaju simptome gripe ili prehlade te osjećaju respiratorne poteškoće, ne odlaze na javna okupljanja. Molimo sve da se pridržavaju uputa o održavanju standarda higijene te ne odlaze u bolnicu i ordinacije obiteljske medicine već da telefonski kontaktiraju epidemiološku službu za zdravstveni savjet. Ovo posebno vrijedi za one stanovnike koji su bili u kontakt sa zaraženim osobama ili su se vratili iz nekog od ugroženih područja (ukoliko već nisu dobili rješenje sanitarnog inspektora o obaveznoj izolaciji) i ne borave u propisanoj samoizolaciji od 14 dana.

Epidemiolozi u Koprivničko-križevačkoj županiji su dostupni: radnim danom od 7 do 15 sati na broj telefona 048 681-401 ili 048 655-121, a poslije 15h, vikendom i blagdanom na broj pripravnog epidemiologa 098 592 215 bez obzira radi li se ili ne o simptomima sličnim  gripi (povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja, kratak dah, umor).

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je i dodatne upute za pojedince, kolektive i poslodavce o prilagodbi svakodnevnog života u Hrvatskoj s ciljem sprečavanja širenja  koronavirusa, a upute su dostavljene i školama, općinama, gradovima, županijskim institucijama uz zamolbu da se objave na mrežnim stranicama te istaknu  na mjestima gdje boravi više ljudi te oglasnim mjestima.

Po preporuci Glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Slavka Tucakovića, Hrvatska vatrogasna zajednica zbog opasnosti od širenja korona virusa donijela je preporuku da se sva javna okupljanja u organizaciji vatrogasnih subjekata odgode do daljnjega. Navedena se preporuka odnosi na organiziranje skupština, vježbi, natjecanja, stručnih skupova i seminara.

Županijski Stožer civilne zaštite ovim putem obavještava stanovnike Koprivničko-križevačke županije kako je trenutna zdravstvena situacija na području županije stabilna, nema osoba kod kojih bi bili registrirani simptomi koronovirusa te još jednom stanovnicima upućuje apel da se izbjegavaju putovanja u Italiju ili ostala ugrožena područja te da se pridržavaju propisanih preporuka i smjernica koje se redovito ažuriraju, a dostupne su na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Ministarstva zdravstva.

Služba ureda župana