Nacionalni Stožer civilne zaštite donio preporuku o odgodi skupova na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske u ponedjeljak, 9.ožujka donio je pojačani  paket mjera za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa (SARS-CoV-2) koji obuhvaća mjere vezane za međunarodni promet ljudi i mjere vezane za odgodu ili ograničavanje organiziranih skupova. Kako je pojašnjeno na redovnoj konferenciji za medije Stožera, svi strani državljani koji u Hrvatsku dolaze iz žarišta epidemije koronavirusom, što uključuje i cijelu Italiju, u obveznoj karanteni moraju provesti minimalnih 14 dana. Svi ostali koji u Hrvatsku dolaze iz zarazom pogođenih zemalja, ali ne iz najgorih kriznih žarišta, u samoizolaciji moraju provesti 14 dana.

Stožer je donio i preporuku da se do daljnjega odgode svi skupovi i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi. Organizatori skupova koji će eventualno održati dužno su održavati najviši higijenski standard u skladu s uputama te: osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima; dati jasnu uputu sudionicima da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbjegavaju bliži socijalni kontakt te dati jasnu uputu sudionicima ako imaju respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu (veću od 37.5oC) da ne dolaze na manifestacije.

Organizatori skupova ili javnih okupljanja prije organizacije istih moraju osigurati suglasnost nadležnih županijskih stožera civilne zaštite, a koja će se temeljiti na mišljenju nadležnog Zavoda za javno zdravstvo da su ispunili propisane upute.

Što se tiče zdravstvenog stanja na području Koprivničko-križevačke županije, ono je stabilno te trenutno nema osoba sa simptomima ili oboljelih od koronavirusa. Sve ustanove i službe su u punoj pripravnosti, slijede protokole i smjernice koje se na dnevnoj bazi dostavljaju iz Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu. Stanovnicima se preporučuje pridržavanje propisanih preporuka i smjernica koje se redovito ažuriraju, a dostupne su na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Ministarstva zdravstva.

Epidemiolozi u Koprivničko-križevačkoj županiji su dostupni: radnim danom od 7 do 15 sati na broj telefona 048 681-401 ili 048 655-121, a poslije 15h, vikendom i blagdanom na broj pripravnog epidemiologa 098 592 215 bez obzira radi li se ili ne o simptomima sličnim  gripi (povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja, kratak dah, umor).

Služba ureda župana