Međunarodno krštenje mošta
Boravak 30 novinara iz cijelog svijeta u organizaciji TZ Koprivničko-križevačke županije i TZ grada Đurđevca završio je i više nego uspješno. Mnogi od gostiju po prvi su se put upoznali s naivom i Hlebinama , kušali domaće specijalitete kukuruzne žgance s vrhnjem, domaći gulaš s žgancima i kukuruznu zlevanku u Svetoj Ani. Povijesna postrojba „Đuroki“, kapetan grada i starica, članovi Udruge „Stari zanati“ iz Koprivnice, ravnateljica Edita Janković – Hapavel i gradonačelnik dočekali su goste u đurđevačkom Starom gradu i upoznali ih s legendom i Galerijom. Marijan Matočec priredio je degustaciju svojih vrhunskih vina : sivog pinota, sauvignona i graševine, a novinari – vinski znalci pažljivo su kušali ponuđena vina, ispitivali domaćina o detaljima i bilježili u svoje notese. Na Veselom brijegu kod Đure Šipeka su degustirali tri generacije chardoneya – 2007., 2008. i mošt 2009. uz pečeni kostanj. Novinari su se čudili koliko je volontera uključeno u program koji im je prezentiran. Posljednje odredište – restoran Royal s Martinjskom kapelicom u Kloštru Podravskom bio je točka na i. Silazak u martinjsku kapelicu ih je na prvi pogled oduševio. Fiškuši, od kojih se posebno isticao Japanac Suzuki, zdušno su točili vino pazeći da nikome čaša ne bude prazna. Za obred kršćenja mošta kao kumovi su izabrani Štefan iz Slovenije i gospođa Tomoko iz Japana. U obred, koji je za tu prigodu prilagođen i približen novinarima, postepeno su se uključili kao akteri i svi ostali gosti. Uz tamburašku glazbu svi su zaplesali, a kape biškupa ubrzo su završile na glavama Španjolaca i jednog Danca. Saša iz putničke agencije Ibus, koja se specijalizirala za organizirano dovođenje turista na vinske ceste, nije krio oduševljenje i u nekoliko navrata je istaknuo da je ovo najbolje što je viđeno i doživljeno na cijeloj turneji. Ugodno je bilo ćuti riječi hvale na račun gostoljubivosti, otvorenosti i druželjubivost. To se, rekli su, ne može odglumiti jer to je iskren odnos koji svaki gost može osjetiti i prepoznati.