Svjetska kampanja „Milijarda ustaje“ i ove godine upozorava na nasilje nad ženama i djevojčicama

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Na Strossmayerovom trgu u Križevcima u četvrtak, 14. veljače održana je akcija u sklopu svjetske kampanje „Milijarda ustaje“ u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, Udruge „HERA“, Križevačkih mažoretkinja, Udruge osoba s invaliditetom Križevci i Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci.

Kampanja “Milijarda ustaje” svjetska je kampanja koju je pokrenuo aktivistički pokret V-day 2012. godine predvođen aktivistkinjom Eve Ensler, kao poziv na akciju i odgovor na zastrašujuću statistiku po kojoj je svaka treća žena u svijetu pretučena ili silovana, što čini ukupno jednu milijardu zlostavljanih žena. Predsjednica županijskog Povjerenstva Verica Rupčić i predsjednica Udruge HERA Marina Švagelj Jažić upoznale su okupljene o važnosti obilježavanja ove kampanje i osiguravanja adekvatnih mehanizama zaštite žrtava nasilja, te ujedno pozvale javnost na nultu stopu tolerancije na nasilje.

Kampanju su podržali i zamjenik župana Ratimir Ljubić te gradonačelnik Križevaca Mario Rajn sa suradnicima, kao i ostali članovi županijskog Povjerenstva.

U sklopu programa pročitana su svjedočanstva žena koje su doživjele neki od oblika nasilja u zdravstvenim ustanovama, a o kojima su progovorile tijekom akcije #prekinimošutnju, dok je akcija završila plesom „Break the chain“ koji su izvele Križevačke mažoretkinje i plesna grupa križevačke Gimnazije.

Služba ureda župana