Predstavljen kalendar “Godina sv. Marka Krizina Križevčanina”

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Župa sv. Ane organizirali su prošlog vikenda predstavljanje tradicionalnoga prigodnog kalendara “Godina sv. Marka Krizina Križevčanina” u povodu 400. obljetnice mučeničke smrti, a događanju je prisustvovao i župan Darko Koren.

O kalendaru su govorili dr. sc. Zdenko Balog, mr. sc. Renata Husinec i vlč. Stjepan Soviček, a u glazbenom dijelu programa nastupili su Kulturno-umjetničko društvo Prigorec iz Svetog Petra Orehovca. Pismo koje je pater Bonaventura Duda poslao obitelji Husinec pročitala je profesorica Danijela Zagorec.

U crkvi u Hrvata je ovo prvi događaj, glasonoša i puno toga će se čuti o sv. Marku i još puno istraživati. Puno smo se bavili sv. Markom od košičkog događaja 1995. godine kad smo knjigu u bijeloj svili darivali Ivanu Pavlu II. u Košicama. Objavili smo kalendar sv. Marka Križevčanina, a kruna izdavačke djelatnosti vezana za sv. Marka je knjiga koja je doktorska teza “Humenski zavod i trojica Košičkih mučenika” – istaknula je Renata Husinec i pobrojala brojne aktivnosti u posljednjih dvadeset godina.

Zdenko Balog je kazao kako je ovo četvrti kalendar koji je realiziran s Maticom, a velečasni Stjepan Soviček kazao je kako je sv. Marko svojom pojavom ostavio djelić hrvatstva u Europi.

Pozdravnim riječima obratio se i Stjepan Sučić koji je u emotivnom govoru istaknuo kako se križevačka kultura treba spasiti i očuvati.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: krizevci.hr